Američki FTC optužio MLM kompaniju Vemma da je piramidalna šema
Američki FTC optužio MLM kompaniju Vemma da je piramidalna šema

Američki FTC optužio MLM kompaniju Vemma da je piramidalna šema

Vest koja je odjeknula kao bomba u svetu MLM-a: Američka Federalna Trgovinska Komisija (FTC) je sudskim nalogom privremeno zamrzla poslovanje  11 godina stare MLM kompanije Vemma pod optužbom da je piramidalna šema. Cilj FTC-a je da u potpunosti stopira poslovanje kompanije, koja je optužena da je zavlačila najviše studente sa navodnom pričom kako mogu da se obogate van klasičnog rada i posla. Nezakonita piramida ojadila je naivne potrošače  za period 2013-2014 preko 200 miliona  dolara, širom Amerike i u više od 50 zemalja širom sveta.

“Umesto da se oslanja na prodaju proizvoda, Vemma koristi lažna obećanja o potencijalnoj velikoj zaradi da ubedi potrošače da uplate novac kako bi se pridružili pomenutoj kompaniji” – izjavila je Džesika Rič, Direktor FTC biroa za zaštitu potrošača – “Takođe smatramo da je Vemma ilegalna piramidalna šema”.

Vemma je MLM (multi level marketing) kompanija koja tvrdi da koristi svoje članove, saradnike, da vrše promociju njenih proizvoda (razni “zdravi” sokovi itd…). Ko FTC optužbi, optuženi tvrde da saradnici mogu da ostvare zaradu ako regrutuju druge kao saradnike ili kao potrošače, ali u stvarnosti Vemma se najviše fokusira na regrutovanje nego na prodaju svojih proizvoda. Najveći broj učesnika ne ostvaruje nikakvu zaradu i najveći broj njih gubi svoj novac.

Sajtovi optuženih, tekstovi na društvenim grupama, reklamni materijali prikazuju uspešne mlade ljude sa luksuznim automobilima, avionima, kućama, jahtama, i iznose lažne tvrdnje da Vemma saradnici mogu da imaju neverovatne zarade – čak 50.000 dolara nedeljno.  Optuženi iznose navode da je potencijalna zarada saradnika jedino ograničena njihovim ličnim zalaganjem i da Vemma pruža poslovnu mogućnost mladim osobama da preskoče kredite za koledže i univerzitete. Vemma urgira svoje saradnike da uplate početnu investiciju od 500-600 dolara na ime “Saradničkog paketa” proizvoda i biznis alata, da plate 150 dolara svakog meseca za Vemma proizvode kako bi ostali u trci za bonus zaradu, i da regrutuje druge.

 Gubici saradnika su neminovni jer je Vemma ilegalna piramidalna šema, koja nagrađuje svoje saradnike za regrutovanje a ne za prodaju proizvoda van saradničkih mreža. Optuženi pružaju malo informacija svojim saradnicima u vezi prodaje proizvoda, ali ih sa druge strane uče da daju proizvode kao uzorke kada regrutuju nove saradnike. Vemma ne nudi popuste za prodaju svojih proizvoda, niti podržava tzv. maloprodaju.

Pored optužbi da su vodili nezakonitu piramidalnu šemu, optuženi vrh kompanije se još  tereti za iznošenje lažnih svedočanstva o zaradi, za prećutkivanje da struktura same kompanije garantuje samo gubitak za veliku većinu učesnika-saradnika, i za obmanu saradnika sa lažnim i manipulativnim materijalima putem kojih bi regrutovali nove saradnike.

21. avgusta 2015. godine, Sudskom odlukom zaustavljeno je poslovanje kompanije u Americi, zamrznuti su računi optuženih i postavljena je privremena uprava do okončanja sudskog procesa. Optuženi su za sada Tom Alkazin, Bethany Alkazin, Benson K. Boryeko (CEO kompanije).

Izvor: FTC


Benson K. Boryeko je već imao sudar sa FTC-om. Nakon što je napustio Amway, 1994. osnovao je kompaniju New Vision, koja se bavila prodajom raznih nutricionih suplemenata. FTC ju je zatvorio nakon pet godina, zbog lažnog reklamiranja kako njeni suplementi (zvani “Božiji recept”) mogu da pomognu u izlečenju raznih bolesti.

2014, agencija Al Džazira je objavila poveću analizu Vemma poslovanja, u okviru koje su intervjuisali nekoliko tadašnjih i bivših saradnika (link). Pored toga pozabavili su se i gore spomenutim Bensonom . Dotični je zaradio 12 miliona dolara u 2013. godini – 7.500 puta više od 3/4 Vemma saradnika, koji su u proseku zarađivali 1600 dolara godišnje. Suprotno Vemma reklami, manje od 1% ukupnog broja članova (105.251) zaradilo je sumu od šest cifara. 

Izveštaj Vemma za 2013. godinu

Mnogi MLMovci u Americi su se žešće potresli nakon ove vesti, jer kako stvari stoje, ovo je samo uvertira u ono što tek sledi u narednim godinama. FTC sigurno nije ušao u sudski proces bez debelih dokaza. Nakon nekoliko decenija odkad je Amway dobio spor protiv FTC, dolazi vreme kada FTC uzvraća udarac. Kritičari po Americi su godinama govorili da FTC ne želi da uđe u spor sa velikim MLM igračima kao što su Amway, Herbalife, NuSkin jer bi se ceo proces debelo odužio, naročito zbog finansijskih sredstava kojima te kompanije raspolažu. Na drugoj strani, pošto se u Americi dosta toga oslanja na sudsku praksu, sasvim je moguće da nova taktika FTC-a predstavlja izgradnju solidnih temelja sudske prakse kroz  zatvaranje manjih i srednjih MLM igrača (Vemma spada u srednje), nakon kojih bi se konačno pozabavili sa već spomenutim teškašima. Vemma je inače bila dugogodišnji član DSA (privatne organizacije koja štiti i radi u interesu MLM kompanija), tako da je poslata poruka veoma jasna: “I Vi možete biti sledeći !”. Po reakcijama MLMovca u Americi, panika je počela.

Pretplati se
Obavesti o
guest

67  +    =  73

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x