Mrežni marketing – MLM – biti ili ne biti piramida
Mrežni marketing – MLM – biti ili ne biti piramida

Mrežni marketing – MLM – biti ili ne biti piramida

Piramidalna prevara – Poznata u Srbiji po nizu banaka koje su privlačile štediše nerealno visokom kamatom, od kojih su najpoznatije „Dafiment“ i „Jugoskandik“. U svetu je poznata pod nazivom “Poncijeva prevara“ (engl. Ponzi’ Scheme), prozvana po svom tvorcu Čarlsu Ponciju (engl. Charles Ponzi) iz Bostona u Masačusetsu, a često se naziva i „finansijskom kućom od karata“.
Početkom 20 veka, Ponzi je napravio primidalnu šemu koja je garantovala ulagačima dobit od 50% na ulog u poštanskim kuponima. Ponzi je u početku isplaćivao obećane uloge sa kamatom, što je privuklo nove ulagače, ali se „piramida“ posle određenog vremena srušila, kao što je bio slučaj i sa „Dafimentom“ i „Jugoskandikom“.
Najnoviji primer ove vrste prevare je piramida Bernarda Lorensa „Bernija“ Medofa (engl. Bernard Lawrence “Bernie” Madoff), koji je prema zvaničnim podacima od kraja osamdesetih do 2008. oštetio ulagače za 18 milijardi dolara. Po procenama finansijskih stručnjaka ta cifra je znatno veća i premašuje 65 milijardi dolara. Medof je 2009. osuđen na 150 godina zatvora bez prava na pomilovanje.

Članak na Wikipediji nije potpuno precizan. Piramidalna prevara i ponzi šema nisu jedno te isto. Oba gornja primera su ponzi šeme.
Osnovna razlika između piramidalna prevare i ponzi šeme, jeste prisustvo tj. odsustvo proizvoda, i način na koji ostvaruju “profit”. Karakteristično kod piramidalne šeme jeste da žrtva plaća “proizvod” (famozni GEM collection) i da bi se obezbedio što veći priliv novca potrebno je uvući što veći broj članova da “kupi proizvod”, dok se kod ponzijeve šeme traži da žrtva “investira” svoj novac uz obećanje da će joj se isti vratiti uvećan za nerealan procenat (Jezda i Dafina, od novijih vlasnik Elite Internacionala).
Osnov ponzija je reinvestiranje novaca u sledeći ciklus, tj. članovi ulažu svoje “zarade” u novo obrtanje. Medofova imperija se urušila kad su investitori prekinuli sa ulaganjem i zatražili isplate, a on nije uspeo da privuče još žrtava, kako bi njihovim novcem pokrio nedostatak para. Kad prestane priliv investicija i članova, ponzi tj. piramida se uruši.
U poslednjih nekoliko godina razvili su se nove šeme koje u suštini predstavljaju spoj piramide i ponzi šeme, tj. takozvane ponzi-piramide.

Povezan tekst:  Lyoness dešavanja u 2017

Šta je to MLM ?

Mrežni marketing, network marketing, net marketing ili skraćeno MLM, od Multi Level Marketing, jeste jedan vid direktne prodaje, gde kompanija ili organizacija prodaje svoje proizvode ili usluge krajnjim kupcima putem samostalnih distributera. U zavisnosti od načina isplate distributeri dobijaju određenu naknadu, ne samo u visini prodate robe, nego i određen procenat od novih distributera koje su regrutovali (tzv. downline).
MLM je zamišljen kao vid prodaje gde bi najveća ušteda bila na reklamiranju i promociji proizvoda, jer bi distributeri preuzeli tu obavezu na sebe, a ujedno bi bili motivisani mogućnošću da zarade više. Međutim, MLM je danas postao sinonim za organizovane piramidalne-ponzi šeme. Sam sistem je pregazilo vreme (naročito sad u doba Interneta), proizvodi su precenjeni, bezvredni, preskupi i postoje samo kao opravdanje pred zakonom, a distributeri (promoteri) se motivišu da privuku što više novih članova uz obećanja o lakoj zaradi.
Više o tome u narednim temama.

Pretplati se
Obavesti o
guest

51  +    =  52

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x