Kineski državljanin uhapšen zbog milionske prevare
Kineski državljanin uhapšen zbog milionske prevare

Kineski državljanin uhapšen zbog milionske prevare

Moram odmah da vas sve razočaram, hapšenje se nije desilo kod nas niti u okruženju. Radi se o E-Creator prevari za koju je malo ko čuo, jer se zadesila u Zimbabveu.

Kineski državljanin uhapšen zbog milionske prevare

Pokrenuta tokom februara 2023 na potpuno istim principa koje smo imali da vidimo kod Hello Future prevare (a i Kangaroo Treasure):

  • Firma legalno prijavljena kod državnog registratora.
  • Markentiška kampanja veoma nalik Hello Future, sa zvaničnom kancelarijom i lokalnim zaposlenim kao tehnička služba.
  • Zvaničan direktor firme postavljen iz Zimbabvea.
  • Predstavljali se kako sarađuju sa velikim brojem poznatih brendova – vidljivo na arhiviranom sajtu: https://web.archive.org/web/20230319220620/https://e-creatoerzw.com/web/index.html
  • “Mobilna aplikacija” gde su se radili čuveni “zadaci” u nekoliko klikova i ostvarivale nerelane zarade.
  • VIP nivoi i nagrade za što veći broj regrutovanih (videli kod Hello Future i Kengura) putem multi level (MLM) kompenzacije
  • Navlačili veliki broj naivčina time što su širili “dokaze” kako firma isplaćuje sve nagrade i “zarade” na vreme, i kako niko nije prevaren – nešto što će naivci za eMagnetix naučiti na teži način zbog čega svi njihovi argumenti nisu pokazatelj dobrog ili legalnog poslovanja

Šema pukla početkom jula meseca, ali su sa razliku od Hello Future, zaposleni odmah reagovali i alarmirali policiju, koja je uhapsila Kineskog državljanina Žao Điaotonga u zadnjem trenutku, jer se pomenuti bukvalno ukrcavao na avion sa milionima ukradenih para.

Mnogo tih činjenica povezuje E-Creator prevaru sa Hello Future, Kangaroo Treasure, eMagnetix jedino gde je razlika jeste hapšenje glavnog organizatora, za koga se mora reći da je ispao poprilično traljav. Da li se on tu previše opustio jer je okružen toliko glupim ljudima, pa je umislio da ima dovoljno vremena da pobegne ili je nešto drugo u pitanju.

Povezan tekst:  Inface Invest pred kolapsom

Možda je sarađivao ili gledao šta rade iskusnije ekipe pa je pokušao da ih iskopira. Čak se i registracija domena e-creatoerzw.com ne uklapa u dosadašnji kalup jer nije registrovan godinama ranije putem uobičajenih servisa (Singapur, Hong Kong), već je kupljen 31. janura 2023 godine preko Američke kompanije.

Neki zaključak bi bio da se radi o ne tako iskusnom prevarantu, jer nije jasno zbog čega se zadržao u Zimbabveu ako je šema propala nedeljama unazad. Zaposleni u kompaniji digli su glas kada je primećeno da pomenuti Žao podiže pare sa računa ili zavlači zaposlene da oni odrade povlačenje sredstava i prebace ih na njegov lični račun. Nije isključeno da su bliski saradnici shvatili šta se sprema i nisu hteli da budu jedini koji će da nadrljaju.

Podsetimo se samo primera od Hello Future gore, kada je jedna od glavnih zaposlenih iz Srbije (Mariana) primetila još ranije da ima problema ali je prosto na njih zažmurela. Nije bilo decembarske plate (šema pobegla iz Srbije krajem prve nedelje januara) što bi trebao da bude veliki alarm za svakog ko radi privatan posao jer ako privatnik nije spreman da vam isplati zaradu pred novogodišnje praznike, zašto i dalje raditi za takvog; potom neisplaćen zakup, pa ni jedna fotografija vlasnika firme…(Coco, A Peng, Alex itd), a ovamo sa svima fini i kulturni.

Kad je pukao Kengur, pa potom Hello Future, uvek sam zagovarao da prevareni treba da dignu glas i predaju prijavu policiji kako protiv vlasnika tako i pomogača (prvo od njih naplatiti štetu), jer negde će glavni prevaranti napraviti grešku, to je prosto neminovno. Zato su prijave važne i da se stalno vrši pritisak putem medija kako bi se znalo dokle je stigla istraga.

Povezan tekst:  Neumann Wallet - prevara od strane istih lica iz KT-a ?

Bez obzira što sam slučaj E-Creator odaje popriličan utisak amaterizma u poređenju sa svojim prethodnicima širom sveta, neko je imao uticaj na uhapšenog Kineza da proba sa takvim tipom prevare. Još samo da se ispita ko, kako, i gde naći-locirati to lice ili lica. Ko zna, možda će ti tragovi dovesti do razotkrivanja odgovornih za Kangaroo Treasure, Hello Future, pa i za eMagnetix (kad bude pukao). Umnogome zavisi od toga da li je pokrenuta ili u je u toku neka međunarodna istraga, jer da se podsetimo ovaj tip ponzi prevara je zadesio Bangladeš, Srbiju, Rumuniju, Indoneziju, sada Zimbabve i ko zna ko još a da se o tome malo zna. Ako išta, bar jedan od tih prevaranata ovaj put nije uspeo da pobegne i odnese sav novac.

Pretplati se
Obavesti o
guest

36  +    =  42

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x