eMagnetix prevara – novi Kengur na Balkanu
eMagnetix prevara – novi Kengur na Balkanu

eMagnetix prevara – novi Kengur na Balkanu

Za one koji nisu u toku, eMagnetix je nova ponzi prevara koja radi na isti kalup kao što je to prošle godine (2022) bio čuveni Kengur (Kangaroo Treasure – Kengurovo blago). Skrenuta mi je pažnja da su se pojavili u komšiluku u Bosni, preciznije u Brčko distriktu gde su pokrenute njihove prva kancelarije:

Evo malo da se podsetimo kako je to izgledalo u Srbiji sa Kengurom:

Skoro pa identično, samo zameniti logo.

Na našim prostorima imali smo nekoliko verzija prevara nalik Kenguru: Hello Future, Neumann Wallet, Novopus (nastavak Neumanna), OpenSoilX,

https://resetka.rs/na-hiljade-leskovcana-naselo-na-masovnu-prevaru-svi-ulagali-novac-preko-aplikacije-za-laku-zaradu-koja-je-juce-ugasena/

iEarn Bot u susednoj Rumuniji: https://www.bbc.com/news/technology-64939146

Svi do jednog na isti kalup: Zatvorene telegram grupe, domaći promoteri na osnovu kojih se gura legitimitet prevare i uvlačenje što više novih naivčina.

Potpuno isti program ima eMagnetix, s malo promenjenom taktikom. Treba imati u vidu da prevaranti uvek gledaju da se prilagode, naročito ako njihovi metodi postanu opšte poznati.

U slučaju eMagnetix, imamo firmu registrovanu u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine:

Za razliku od sličnog primera Kengura i Hello Future, gde su vlasnici – organizatori bili Kineski državljani, ovde to nije slučaj ali opet je u pitanju stranac. Po dostupnoj online dokumentaciji, radi se o Mađarskom državljaninu pod imenom Peter Tamaš Kasa (ako ne grešim), koji se vodi i kao direktor kompanije. Osnivački kapital je 100 KM ili oko 50 evra. Firma je registrovana 17 maja 2023 ali bez obzira na poreklo odgovornog lica, i dalje je tu svojstvena kineska veza, kakvu smo susretali i ranije.

Sam naziv firme je namerno tako osmišljen kako bi zbunio tokom online pretrage, jer među prvim rezultatima iskače sajte Emagnetix marketing kompanije iz Austrije. To nije pravi sajt. Sajt eMagnetix prevare iz Bosne nalazi se na domenu: emibuy.com

Povezan tekst:  Kineski državljanin uhapšen zbog milionske prevare

Po arhivi iz 2012, sajt je bio namenjen kineskom tržištu: https://web.archive.org/web/20120315001714/https://emibuy.com/

2019 takođe: https://web.archive.org/web/20190316193641/https://emibuy.com/

Nakon tog perioda, bio je praktično mrtav da bi danas imao ovaj oblik: https://web.archive.org/web/20230606141616/https://emibuy.com/

Kao i u svim ostalim primerima, nema ništa o vlasnicima kompanije. Ni jedan jedini podatak. Logo za Adobe je tu, valjda kao neko šatro partnerstvo ali nikakv dokaz za to ne postoji. Dakle, po svemu sudeći radi se o praznim pričama.

Iamo dva domena na kojima se “vrti” aplikacija. To su:

em1688.com

emios.cc

Na njima se nalaze sajtovi koji oponašaju mobilnu aplikaciju, isto kao kod Hello Future, Kengura i ostalih prevara, i takođe opet se rade “zadaci”.

Oba domena, uključujući i onaj glavni su registrovani preko Singapura (kompanija gname.com) naravno privatno, sa skrivenim informacijama o vlasništvu, što upućuje da može biti reč o potpuno istim prevarantima od ranije. Problem je što informacije o domenima navode da je registrovanje odrađeno iz Srbije.

Može biti da je ponovo reč o prikrivanju tragova, ali ako smo već imali na primeru Hello Future da su prevaranti bili lično prisutni u Srbiji, nije isključeno da su opet tu. Ili su se prebacili za Bosnu, kako je jedna od suvlasnica čula pre nego što su se izgubili.

Glavni domen emibuy.com je kupljen 2011 i po istorijatu vlasništva njegov vlasnik se nije menjao od samog početka. Srbija se navodi kao država odakle je registrovan ali je sajt još od 2011 bio sa sadržajem na Kineskom jeziku. Da li celokupan ovaj haos sa prevarama potiče od lica koje je 2011 (ili ranije) emigriralo za Srbiju ili se radi o korisnom idiotu koji za druge obavlja ove prljave poslove ? Pitanje je da li ćemo ikada saznati.

Povezan tekst:  iMarketsLive prevara

Dopuna 27 jul 2023:

Što se tiče potvrde te “kineske veze”, stigla je dodatna informacija u vezi isplata, koja ide preko druge kompanije, Najko iz Brčkog, čiji je vlasnik gle čuda kineski državljanin:

Isplata “zarađenog” novca od eMagnetix-a se uplaćuje pod nazivom “novčana pomoć” i isplaćuje je “Najko” d.o.o. iz Brčkog, tačnije sa pijace Arizona.

Za razliku od Srbije gde ništa nije preduzeto, bila bi lepo kada bi se neko iz BiH finansijske ili tržišne inspekcije pozabavio sa eMagnetiksom i tim sumnjivim uplatama i isplatama.

Zarada

Što se tiče samog “posla” opet imamo klasičnu foru nagrađivanja za svakog novog dovučenog člana, koji će da uplati pare. Uputstvo o saradnji kako možete da vidite na slici je katastrofalno napisano, i najverovatnije se radi o automatskom prevodu.

Slične prevode smo gledali kod Kengura, dok su Hello Future išli na to da im angažovani prevodioci olakšaju “posao”.

Zaključak:

Po svemu viđenom oko eMagnetix šeme i ako uporedimo sa prethodnim prevarama, imamo potpuno istu ponzi šemu samo sa drugim imenom. Piramidalna regrutacija je tu, uz famozne MLM fazone viđene kod Kengura. Karakteristika svih tih ponzi šema jeste da niko ne može da zna kada će da se ugase. Možda vlada uverenje da će biti isto kao kod Kengura pa se zatvori u oktobru.

Podsetio bi tu gospodu, koja će sigurno da se pojavi da brani eMagnetix, da je Kengur prvo pukao krajem avgusta prošle godine, pa je nastavio dalje kroz drugu firmu. Mogu da pobegnu i ranije, ako se pojavi još upozorenja i tekstova poput ovog. Može samo da se nagađa šta i kako, jer jedino organizator donosi tu odluku i tu ne mislim na onog direktora Mađara.

Povezan tekst:  Mrežni marketing promoviše nadrilekarstvo

Svima koji su ušli poručio bi da izađu što pre iz cele prevare i da pod hitno prestanu sa regrutacijom. Ponzi šeme ne ostvaruju zaradu nego samo dele novac koje ulože novi i stari investitori. Dakle, obrću samo pare ulagača gde je glavni cilj organizatora da prikupi što više pre nego što nestane. Svako ko i dalje tvrdi da nema prevare ili da je sve legalno je najobičniji saučesnik u pljački !

Pretplati se
Obavesti o
guest

96  −  91  =  

12 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Almir
Almir
avgust 30, 2023 17:21

Piramida je zvanično pukla, ugašene su Telegram grupe kao i glavni sajt

Ayleen
Ayleen
Odgovor za  AntiMLMSrbija
avgust 3, 2023 20:16

Mozete reci sta je najgore sto moze da se desi ako se prikljucimo tome? Osim izgubljenog ulaganja? Imam kolegicu koja je tu od juna, pa ako mislite da bi mogla ona licno pravicno gonjena, kazite ako znate.

Borko
Borko
Odgovor za  AntiMLMSrbija
septembar 24, 2023 09:31

Pratis li novi projekat Pausica kripto KDX?

MLMBosna
MLMBosna
avgust 4, 2023 09:09

kaže šta je najgore što se može desiti? izugubiti fine pare jer ovo nije biznis, dobiti tužbu od pojedinaca ili države, ima tu još da neidemo dalje.

Marko
Marko
Odgovor za  MLMBosna
avgust 6, 2023 23:00

Ja sam uplatio 500km krajem maja, vratio sam svojih 500km i plus zaradio, nisam nikoga ukljucivao u sve ovo, povlacim novce jednom sedmicno pa dokle ide, ne mislim im vise nista uplacivati

Marko
Marko
avgust 5, 2023 17:42

Jel moguce da oni povuku novac sa mog racuna na koji su uplatili ?

Marko
Marko
Odgovor za  AntiMLMSrbija
avgust 6, 2023 17:22

Samo broj racuna i ime i prezime

12
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x