IM Mastery – hapšenja, upozorenja i tužbe
IM Mastery – hapšenja, upozorenja i tužbe

IM Mastery – hapšenja, upozorenja i tužbe

IM Mastery Academy ili IM Mastery Akademija je šema nama poznatog Rajka (Rajko Vuković) ili kako ga je Đeksi prozvao “Rajko vulkanizer”. U poslednjih godinu dana taj “poslovni sistem” prolazi kroz veoma problematične periode:

 • Krajem marta prošle godine celokupno liderstvo u Španiji je uhapšeno pod optužbom da su vršili promociju piramidalne šeme (https://www.informacion.es/sucesos/sucesos-en-alicante/2022/03/23/cae-im-academy-estafa-piramidal-trading-criptomonedas-64172071.html).
 • Uhapšeno je osam osoba koja su delovala pod imenom Awaken Dreamers, što je samo jedan od pristupa u mrežnom marketingu, gde MLM kompanije pribegavaju taktici da veći lideri – promoteri kompanije osnivaju svoje grupacije i pod tim zvučnim imenima vrše regrutovanje novih članova.
 • Španija je još 2018 iznela saopštenje da je prethodni IM Mastery, iMarkets Live piramidalna prevara i da targetira učenike i studente.
 • Mediji u Španiji naveli su po svedočanstvu roditelja da se radi o sekti-kultu, koji im je bukvalno kidnapovao decu
 • Avgusta 2022, državna agencija za zaštitu konkurencije i potrošača UOKiK iznosi upozorenje https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=18795 da je IM Mastery Academy piramidalna šema, jer nema nikakvih proverenih proizvoda i usluga, i celokupna prevara zasniva se na dovođenju i registrovanju novih članova.
 • Krajem maja 2023 isplivale su informacije u javnost da federalna trgovinska komisija FTC iz Amerike vodi istragu usmerenu protiv IM Mastery akademije i da je vrlo verovatno da će uslediti tužba protiv vodećih lica kompanije Krisa Terija i Aleks Mortona. Kris Teri (Christopher Terry) je promenio nekadašnje ime kompanije u IM Mastery Akademiju nakon što je 2018 platio kaznu od 150000 dolara zbog finansijske prevare.
 • Finansijska komisija u Luksemburgu je takođe krajem maja ove godine (2023) iznela upozorenje za IM Mastery da nije dobila odobrenje komisije niti joj je dozvoljeno da se bavi finansijskim uslugama. Takođe su primetili da su najčešće žrtve adolescenti i studenti, koje vrbuju putem reklama na društvenim mrežama o potencijalnim velikim zaradama.
 • Samo nekoliko dana kasnije 7. juna u Kirchberg-u održana je promocija IM Mastery akademije ali je reagovala policija Luksemburga na osnovu prijava roditelja i pohapsila organizatore. https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/2071555.html Nije za sada poznato ko je sve uhapšen ali nama poznati Rajko je izgleda izbegao da završi sa lisicama.

Kad smo već kod Rajka, on je od pre nekoliko nedelja izbacio klip o svom uspehu, pod naslovom Moja prica

Izgleda kao tipičan klip jednog MLM manipulatora sa ciljem da se prikaže kako je imao težak i problematičan život, mizernu zaradu sve  dok nije uleteo u iMarkets Live iliti sada IM Mastery Academy. Problem je što u tom snimku otkrio mnogo više nego što je trebao, jer je podelo i svoje finansijsko stanje za period kada je pumpao Onecoin. Da ne bi ste gubili vreme, malo niže vam je skraćen klip od 10 minuta, gde je izdvojeno samo najbitnije:

Povezan tekst:  Upozorenje Kolumbijskih vlasti za IM akademiju

 

Podsetimo se samo šta je tada pričao, i kako se odnosio. Slike koje vidite su upravo iz tog peroida, kada je Rajko sebe predstavljao kao izuzetno uspešnog u Onecoin – Onelife svetu.

Spomenut je bio i na ovom blogu, najviše u sledećim temama:

https://mlmprevara.com/u-onecoin-onelife-opet-podvaljuju/

https://mlmprevara.com/bugarska-policija-u-saradnji-sa-europolom-i-interpolom-upala-u-kancelarije-onecoina-u-sofiji/

Što je najcrnje on je pod svojim imenom i prezimenom, glavom i bradom lično učestvovao u komentarima i to sve tokom februara 2018.

Izdvaja se poseban komentar iz tog perioda:

Međutim sada znamo da je sve to daleko od istine jer kako je sam naveo u svom snimku, tada:

 • imao je loše plaćen posao
 • teško mu je bilo da ustaje u 7 sati
 • bio je u kreditima i dugovima (u vremene Onecoin-a)
 • nove prospekte za IM je jurio po Beogradu, znao da prespava u bašti kafića na autobuskoj stanici ako mu pobegne poslednji bus za Kikindu
 • dnevni budžet je bio od 20 do 30 evra, samo za kafu (nije imao ni za kiflu)
 • spavao u iznajmljenoj kancelariji tri meseca dok nisu ostali bez para za kiriju
 • vozio stari auto svog ćaleta
 • iznajmio sa ortacima penthaus kako bi dočarao iluziju života na visokoj nozi

Zaključak za Rajkovo učešće u Onecoin-u:

Pa jel uspeo bar u IM ?

Zavisi od toga koliko ste spremni da mu verujete na reč. Za vreme Onecoin-Onelife kolapsa on se šepurio u odelu, sa skupocenim satom i telefonom, i kao radom u nekoj kancelariji sa dva ugašena monitora (to je Yog lepo primetio), za šta smo i tada tvrdili da je velika laž, da bi Rajko eto sam potvrdio svoje finansijsko stanje za 2018.

View post on imgur.com

Slika je iz marta 2018, kada Rajko nije ni započeo nešto ozbiljno oko IM-a

Znači Rajko i Onecoin – Onelife = jedna velika NULA.

Sada kaže kako je sebi obezbedio vozilo, Rolex sat, radno okruženje (laptop, ekran, bežičnu tastaturu itd), ali nigde ne spominje nekretnine. Da li on i dalje deli isti onaj Penthaus koji spominje, samo što su sada tu žena i dete ? Nigde nije komentarisao svoj bračni status, bar u tom poslednjem klipu. Čak su i vozila sporna jer ne zna se da li su u pitaju nova vozila. Pre će biti da se radi o polovnjacima (vozilo njegovog oca ima Subotičku registraciju tako da je vrlo moguće) a i sam Rajko je godinama unazad gledao da se prikaže u svetlu uspešnog biznismena dok u stvarnosti nije imao ni za običnu kiflu.

Povezan tekst:  Upozorenje Kolumbijskih vlasti za IM akademiju

Do nekih zaključaka možete i sami da dođete naročito ako obratite pažnju na nekoliko snimaka unazad. Primetno je da on drži svoje obraćanje u istoj prostoriji gde je dečiji krevatac, plus su tu drugi rekviziti poput bicikla za vežbanje. Uopšte ne deluje da mu ide toliko dobro, kako pokušava da se nametne, jer čemu tolika gužva u jednoj sobi ?

Inače je opšte poznato da se u mrežnom marketingu najčešće ide sa markiranim odelima, automobilima, satovima, laptopovima, telefonima ali retko kad su tu u pitanju nekretnine, osim ako niste neko kao Ruža Ignjatova – u prevodu na vrhu lanca piramide.

Rajko dakle gura tipičan narativ svojstvem MLMašima, uz karakteristične materijalne stvari koje mogu lako da se prodaju, ako zafale pare. Da li je imao neke sreće sa kriptovalutama nismo uspeli da vidimo jer nije saopštio svoj kripto-portfolio.

Da ne zaboravimo i ovaj krindž video o svetlosti Onecoin-a.

Video je iz januara 2018, u vreme kada je Rajko punom parom drvio u odbranu Onecoina

Sa njim na snimku su Davor Mesar i Zoran Stupar. Zanimljivo je kako je celokupna trojka među prvima napustili Onecoin prevaru.

Nije isključeno da je (Rajko) dobar deo svog početnog kapitala stekao obmanjujući studente i adolescente kroz provizije za regrutaciju jer u MLM-u je oduvek bio fokus na dovođenje novih a ne na forex i slično, i pitanje je koliko se to negativno odrazilo upravo na te studente i njihove studije. Može samo da se nagađa broj njih koji su pukli svoja ograničena finansijska sredstva ili sredstva od stipendija na Rajkove laži i tako finansirali Rajkov život na visokoj nozi. Jer realno, sve što je on sebi nabavio, velikom većinom je došlo putem para novih sledbenika.

Jeste da je značaj studija obezvređen u Srbiji, ali nekim mladim talentima bi možda ta diploma i zvanje bila odskočna daska za nastavak studija ili specijalizaciju u nekoj drugoj državi, gde bi njihova znanja procvetala u pravoj sredini. Da ne pominjemo zarade. Ovako su možda napustili studije ili bili primorani da ih batale zbog manjka finansija.

Što se tiče Rajka, teško da će mu biti tako uspešno u narednim mesecima. IM mu je na lošem glasu, on sam ima lošu reputaciju, jer poput političara slaže čim otvori usta, njegov mentor Blaž Pošinek je napustio IM (pobegao u Cryptofamily pa je izgleda i odande nestao). Žali se kako mu je bio problem da ustaje u 7 satu ujutru za stari posao a sad nema problema da ustaje u 4 ili 5, jer “voli”. Prosto nema logike da pored žene i deteta juri po svetu a kao sredio se finansijski ? Ni malo ne pije vodu njegova priča.

Povezan tekst:  Upozorenje Kolumbijskih vlasti za IM akademiju

Pre će biti da je istrošio domaći potencijal, a pošto je dobro poznat zbog svog prethodnog Onecoin učešća i ovog sadašnjeg, sad nema drugog izbora osim da juri nove prospekte van Srbije i Balkana.

Dokaz za to je da dve godine ništa nije kačio i onda je pre 9 meseci krenuo da deli nov sadržaj na svom Youtube kanalu. Izgleda da su mu najveći kanali promocije (instagram, tiktok) presušili pa sada pokušava da animira svoje sledbenike kako bi mu obezbedili koliko-toliko siguran priliv finansija pošto za razliku od njega nisu toliko poznati. Bar dok se ne snađe sa novim naivčinama u inostranstvu ili dok ne pređe u novu šemu.

Uveren sam da ćemo ga gledati za nekoliko meseci u nekom novom projektu, osim ako ne završi sa lisicama kao njegove kolege iz Španije i Luksemburg IM-a. To bi bilo baš poetično.

Da raščistim još nešto za kraj. Cilj ove teme nije da se uhodi Rajko. Bilo bi super kada bi odgovorao pred zakonom za promociju dokazane prevare, ali znamo valjda gde živimo. Poenta je da se na njegovom primeru ukaže koliko iskrenost ne postoji u mrežnom marketingu. Sve se vrti oko obmane i nametanja te maske-dimne zavese pod izgovorom da će se željeni uspeh volšebno stvoriti ako ga stalno gurate i poturate, bez obzira u kakvoj ste realnoj finansijskoj situaciji.

Koliko je ovo učenje opasno svedoče primeri u svetu gde su drugi posezali za kreditima i pozajmicama, zbog uverenja da će uspeti sve to da vrate kada ostvare taj famozni “uspeh” pa im se posle obilo u glavu. U MLM-u najbitnija je samo spoljašnost da se prikaže što blistavijom i uglađenom. A iznutra trulež i pustoš. Kako kaže naš narod: spolja gladac, iznutra jadac. Bolje nemogu da se okarakterišu Rajko i njegove kolege. Matematika i statistika neumoljivo dokazuju decenijama unazad da je taj MLM uspeh izmeren promilima uključujući i famozni Rajkov IM, tako da nema potrebe da se dalje bilo šta diskutuje o tome. Ko i dalje ne shvata, možda bi trebao da potraži stručnu pomoć.

Pretplati se
Obavesti o
guest

24  −  21  =  

18 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Djeksi
Djeksi
Odgovor za  AntiMLMSrbija
avgust 8, 2023 07:26

Hahaha Rale milioner zamaglio radno i životno okruženje. Na ovoj slici ima facu kao da uskoro sledi pesma : Mali prozor a rešetke guste 🤣🤣🤣🤣 – Snežana Đurišić 🙂 .Da je sreće davno bi on svirao klavijature ovako je slobodan čovek i nevin. Realno ko bi prijavio da ga je ovakav lik prevario. Rajko Foreks – pola čovek pola blef.

Ivan
Odgovor za  Djeksi
decembar 3, 2023 09:23

Nemas ti pojma sta je forex!

Djeksi
Djeksi
jun 13, 2023 19:07

MOŽDA SE RALE VULKANIZER USELIO KOD TASTA :))

Djeksi
Djeksi
Odgovor za  Djeksi
jun 13, 2023 19:35

Да се не заборави – ради ђедова а ми ћемо се некако снаћи 🙂

РАЈКО ВУЛКАНИЗЕР – КОЈИ САД ЖИВИ СА 18 чланова фамилије и сви су избегли из Форекса у дуету са Мишом Копривицом – два кума два аса – два одрона. Копривица продавац сумњивих честитки за децу из Звечанске. Давитељ и смарач. Умислио да је фрајер и РАЛЕ ВУЛКАНИЗЕР ОД 27:00 минута заводе фудбалере 😉 .

Djeksi
Djeksi
Odgovor za  Djeksi
jun 13, 2023 19:37

vombi
vombi
Odgovor za  Djeksi
jul 27, 2023 11:36

Zašto vulkanizer?

vombi
vombi
Odgovor za  AntiMLMSrbija
avgust 15, 2023 22:32

Msm da to nije fer prema vulkanizerima.

Vređa časnu profesiju. 🙂

Montenegro Wolf
novembar 3, 2023 13:23

Zelim da vam se zahvalim puno sto ste meni licno pomogli jer sam htio juce da se registrujem na IM Mastery Academy. U ovom timu je isto Rajko medju glavnima. Sada je presao u Crnoj Gori istu stvar da radi i da vara ljude kako vi rekoste, a vjerujem vama da je istina sve sto ste napisali jer vidim frka im je da prakticno te mole da se uclanis registrujes i platis sto vise opcija kao oni da te uce Forex trgovanje, Kriptovalutama itd. Da napomenem trazili su mi 240 eura svakog mjeseca i da dam svoju karticu sa nje da skidaju i da dovedem bar 2-3 clana i da mi bude besplatno al oni moraju da plate. Nalazim se u Crnoj Gori grad Niksic.

Blazo
Blazo
Odgovor za  Montenegro Wolf
decembar 11, 2023 09:38

Mica mala

Zamalo da promeniš nešto u životu,a ti dodješ na ovakav websajt gde anonimusi ljubomorišu tudji uspeh i bave se tudjim životima jer naravno svoi nemaju, a niti im je život interesantan.

Tebe niko ne tera niti te uslovljava da nešto uzmeš za sebe ako ti se ne svidi.

Ljudi koji nauče veštinu trgovanja mogu sebi zaraditi novac i uživati u tom poslu.

Postoje i osobe koje neće da trguju ali im se svidja biznis model gde ako pomogneš drugome da dodje do informacije, ti budeš plaćen za to.

Rajka neću ni da komentarišem jer je dečko za primer i svugde se pojavljuje uživo bez problema, jer zna da radi ispravnu stvar.

E sad nakon što sam izgubio 5min svog života na ovu glupost od sajta i ne planiram više da se vraćam, želim vam svima puno uspeha u daljem radu.

Ivan
decembar 3, 2023 09:22

Nikoga on ne vuce za rukav da pristupi akademiji. Onaj ko zeli da trejduje na berzi moze i da nauci nesto. Ne znam zasto je po vama prevara?

Jonas
Jonas
mart 27, 2024 02:11

Ima li novih informacija o IM ACADEMY ?

18
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x