"Uspešnost" u MLM-u na Herbalife način
"Uspešnost" u MLM-u na Herbalife način

"Uspešnost" u MLM-u na Herbalife način

Predstavljam vam Majkl Burtona, višegodišnjeg distributera Herbalajfa. Više od deset godina on se bavi MLM-om. Nakon što je doživeo svoj prvi bankrot (bavio se prodajom polovnih vozila) otkrio je Herbalife i biznis mu je procvetao. Držao je govore, učestvovao u Herbalife manifestacijama, organizovao timove. Herbalajfov magazin Business Today (Biznis Danas) je intervjuisao Burtona zbog “životnog dostignuća” – dostigao je milion poena od prodaje Herbalife proizvoda.

Uspeh u mreznom marketingu

Sam Burton je izjavio: “Pratili smo biznis model i duplicirali sve što je donosilo rezultate. Sada živimo život iz snova, zahvaljujući Herbalajfu”.

Burton se bavio MLM od 2001 godine. Kažem bavio jer je pre šest meseci proglasio svoj drugi bankrot. Sud je utvrdio da njegov ukupan dug prema poveriocima iznosi 7.124.893 (sedam miliona sto dvadeset četri hiljade osamstotina devedeset tri !!!) dolara. To je nekoliko puta mnogo veći dug od onoga što ga je zadesilo za vreme prvog bankrota, tačnije pre nego što se upustio u MLM igrariju. Najveća dugovanja su mu bila na ime poreza i zaduženja kod kreditora. Pored njih duguje i sledećim kompanijama:

Worldwide Express — $300.000
UPS — $400.000
FedEx — $200.000
Lead Generation Technologies — $1,5 miliona
Guerra Communication — $350.000
Last Second Media — $12.500
Centurion Media — $116.800

Dugovi mu nisu narasli iznenada već su se gomilali kako su godine prolazile. Bez obzira što je debelo zagazio u minus, Burton nije štedeo novac, već se i dalje razbacivao parama…možda je očekivao da su ti obećani milioni tu negde iza ćoška i samo što nisu stigli. Ovo je samo deo onoga na šta je on trošio novac nekoliko meseci pred bankrot:

Bed Bath & Beyond — $2000
Tony Cao Salon — $1100
World Market — $1100
Walmart — $2600
TJ Max — $508
Victoria Secret — $536
Dick’s Clothing $539
Hugo Boss — $936
Macy’s — $164
Dillards — $299
JC Penny — $51
Sunglass Hut — $331
Zara — $500
Upscale Nails & Spa — $506
Ahlens — $562
Tommy Hilfiger — $259
Lowe’s — $1833
Target — $5019

Za MLM se veže izreka “Fake it till you make it” u prevodu “Lažiraj dok ne uspeš”. Burton je odličan primer kako to u stvarnosti funkcioniše. Čak i na rubu propasti on nije štedeo svoj novac tj. tuđ-pozajmljen novac. Važnije mu je bilo da i dalje održi svoju zamišljenu uspešnost i imidž. Verovatno je doslovce sledio savet one budale Kjosakija: “If you’re gonna go broke, go broke big” – “ako ćeš da bankrotiraš, bankrotiraj na veliko”.

Mnogi ne znaju da je Kjosaki neuspeli Amway distributer, pa je u saradnji sa prijateljem, Amway dijamantom Bilom Galvinom, izdao svoju prvu knjigu “Bogati Tata, siromašni Tata”. Članovi Amway mreže su bili među prvim kupcima te se kod njih brzo primila da bi se potom proširila dalje. Kjosaki se lepo obogatio prodavanjem čiste fikcije naivcima.

Vraćam se na Burtona. Sud je utvrdio da njegovo celokupno vlasništvo ne prelazi cifru od 70.000 (sedamdeset hiljada) dolara, da u posedu nema velelepne vile, automobile i stanove već da živi kod tasta i tašte (MLM uspešnost na delu), i poseduje samo jedno prosečno vozilo (ništa besno).

Michael-Burton

Tu još nije kraj. Burton nije smršao uz herbađubre šejkove i napitke kako je to prikazano na slici. A ne, Burton je izdvojio novac kod profesionalaca:

LA Fitness — $150 za fitnes i teretanu
Life Time Fitness — $3.348 opet za fitnes i teretanu
Palm Beach Tan — $283 za solarijum
Planet Tan — $450 opet za solarijum

Burton se nije stesao preko Herbalife sistema trovanjem organizma šejkovima od genetski modifikovane soje. Ma kakvi, on je platio i to ne male pare na profesionalne trenere i treninge da ga dovedu u red. Nije nabacio ten sunčajući se po plažama na Ibici, Havajima, Dubaiju nego se lik lepo zavukao u solarijum, a posle je svima prodavao **** za bubrege kako je uspešan u MLM biznisu, kako zarađuje 47.000 dolara mesečno i putuje svetom. Na Youtube još uvek stoje snimci kurseva što je prodavao gde sebe predstavlja kao velikog i uspešnog MLM gurua.

Slučaj Burtona je odličan primer kako MLM funkcioniše u stvarnosti. Da MLMovci nisu osobe od poverenja. Zvanja nisu garant da zarađuju koliko tvrde. Burton je po Herbalajf kriterijumima trebao da bude bogat. Ali nije. On je i dalje išao putem propasti, prateći uputstva svog mentora i debelo se zadužio kako bi i dalje živeo svoj san. Buđenje mu sigurno nije prijalo.

Njegov slučaj nije usamljen. Tako je u svim MLMovima. Burton se najviše proslavio zbog svoje obesti. Slepa vera da će dostići uspeh ga je dovela do slepog koloseka. Neko pametniji na njegovom mestu bi odavno odustao jer bi  stavio na papir svoje prihode i rashode, i dobro se zamislio koliko mu je takav posao isplativ.

Izvor i inspiracija:
http://saltydroid.info/herbalifes-bankruptcy-business/
http://saltydroid.info/the-burton-affairs/
http://saltydroid.info/the-burton-family-affairs/

Salty Droid je pseudonim advokata Džejsona Džejmsa iz Čikaga. Zajedno sa časopisom The Verge učestvovao je u reportaži Scamworld (prevarantski svet) u raskrinkavanju online šema za brzo bogaćenje (kako se organizuju i ko stoji iza njih).
http://theverge.com/2012/5/10/2984893/scamworld-get-rich-quick-schemes-mutate-into-an-online-monster
Potpisnik je peticije za uvođenje strožije kontrole nad mrežnim marketingom.

Pretplati se
Obavesti o
guest

  +  89  =  91

3 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
Sinisa
novembar 21, 2014 19:12

trackback
februar 3, 2016 15:25

[…] novoj kompaniji. Ili to samo važi kada se nađe na ivici bankrota po drugi put, poput pojedinih članova Herbalife-a, što bi značilo da se nije mnogo „opario“ u svojoj SCnet karijeri. Takođe, sam kaže kako u […]

trackback
februar 20, 2016 00:36

[…] dotične osobe, niti može da proveri da li osoba ispred nje stvarno poseduje to o čemu govori (Dobar primer kako pojedinci lažiraju svoj […]

3
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x