Repiramidizacija i dugovečnost MLM-a
Repiramidizacija i dugovečnost MLM-a

Repiramidizacija i dugovečnost MLM-a

Jedno od najčešćih pitanja sa kojim sam se susretao do sada bilo je: “Ako je MLM prevara, kako onda neke MLM kompanije poput Amway-a opstaju desetak i više godina ?”

Pitanje su uglavnom postavljali drveni advokati MLM-a, mada je bilo tu i nekolicina njih što se nećkala oko toga da li da se učlani u MLM ili ne. Kao prvi razlog navodim poređenje MLM-a sa Madofovom ponzi šemom, čiji životni vek je bio 40 godina, i da je Madof u tog okviru vremenskog razdoblja uspešno sakrivao pravu delatnost svoje kompanije sve dok nije stigao do tačke kada više nije bio u stanju da obezbedio novac od novih poverioca kojim bi isplatio stare. U suštini, poenta je da MLM dobro maskira svoje delovanje, i da zbog toga godinama izbegava da odgovara pred zakonom. Čak i ako dođe do određenih tužbi, veliki broj njih se završi vansudskim poravnjanjem, gde MLM kompanija plaća žrtvama izvesnu sumu novca u zamenu za njihovo ćutanje. A bivši članovi najčešće ne potežu za tužbom zbog stida što su proćerdali novac, a i zbog straha da se ne zamere sa osobama koje su uvuklu u šemu. Za razliku od Madofa, dokle god je moguće obezbediti priliv novih članova, novca će biti dovoljno za razvlačenje po sudovima i zloupotrebi istih po potrebi.

Drugi razlog ležu u procesu zvanom repiramidizacija (eng. re-pyramiding). Naziv je skovao Dr. Džon Tejlor u svom naučnom radu Razotkrivanje Multilevel Marketinga (eng. Multilevel Marketing Unmasked). Kada osnivači neke MLM kompanije primete da je došlo do zasićenja u određenoj oblasti, regionu, državi; kada se uspori rast i priliv novih članova, tada pokreću “nove” linije proizvoda, nove divizije (sa novim imenom), i/ili ulaze u drugi geografski region tj. državu. Upravo taj proces predstavlja repiramidizaciju. Tako oni “šire” svoju poslovnu mogućnost i regrutuju nove članove pod plaštom “da je sada pravni trenutak da se naskoči na taj plimski talas poslovne mogućnosti” i “da još nije kasno”. Na taj način mogu da u regrutuju u jednoj državi 3-4 godine, pređu na drugu pa potom treću, pa se opet vrate na prvu kada izraste nova generacija naivčina. Praktično mogu da idu u nedogled za razliku od klasične piramidalne prevare, koje najviše mogu da potraju do dve godine.

Par primera:

 • Home Shopping Delivered
 • Networking
 • Network Marketing
 • New Business Development
 • Yager Enterprises
 • Walters International
 • Network21
 • Vebso
 • Quixtar
 • Alticor

Iza svih ovih imena firmi krio se decenijama Amway. Danas radi iza imena World Wide Dream Builders.
NuSkin se krio iza naziva:

 • IDN
 • Big Planet
 • Pharmanex
 • Photomax

Za razliku od njih, Herbalife se odlučio da “raširi” svoje tržište po državama Latinske Amerike, a najviše je zastupljen u Meksiku. Zašto Herbalife ima najveći broj svojih centara u Meksiku (30550, više nego bilo gde drugde u svetu) i to u državi gde caruje narkomafija i gde se obrću velike svote novca od prodaje opijata, zaključite sami.

Mala ispravka – I Herbalife se godinama krio iza raznih imena:

Insajder reportaža o Herbalajfu.

Treći razlog leži u samom učenju mrežnog marketinga. U klasičnoj piramidalnoj prevari obećava se brz povratak uloženih para, ako onaj što je uložio dovede što više njih u što kraćem roku. U MLM-u to funkcioniše na drugačiji način. Počinje se prvo sa obećanjima o pasivnom prihodu, ekonomskoj stabilnosti, boljem životu itd…ali da će sve to doći kroz period od 3-5 godina, ako se aktivno bude “radilo”. Uz kompenzacioni plan koji nagrađuje konstantno regrutovanje i bombardovanjem putem seminara kako su ti i ti lideri uspeli u “poslu”, samo zato što su sledili uputstva onako kako “treba”, naivci ostaju dugi niz godina zarobljeni u vrtlogu MLM-a.

Od uputstva kojih se treba držati pošto-poto, najzapaženija su nepisana pravila MLM:

 1. Ne budi negativan
 2. Ne prekidaj edifikaciju
 3. Ne radi kroslajn (crossline)
 4. Ne filozofiraj (ne izmišljaj)

 1. U MLM-u ne postoje negativne strane. Postoje samo poteškoće i mogućnosti za dalji rast. Ako ima neki problem on se ne diskutuje sa donjim linijama (downline), nego se problem rešava sa gornjim linijama (upline). Na primer: osoba A regrutuje osobu B. Osoba B regrutuje osobe C i D. D ima neki problem sa novopridošlim F koga je uveo u “biznis”.  Umesto da D razgovara o tom problemu sa F, on mora po pravilu da kontaktira osobu B i osobu A za dalje instrukcije, jer su oni njegov upline. Kritike se takođe ne iznose javno jer se takođe smatraju negativnim stavom. Nije dobro ni razmišljati negativno jer to “utiče” na biznis. Zato je veoma važno u MLM-u izbegavati negativne ljude, negativne misli i negativne savete jer unose pometnju i mogu loše da se odraze na sam “biznis”.

2. Edifikacija je jedan od termina striktno vezan za MLM. Tretira se kao način prenošenja znanja sa jedne osobe na druge, tj. sa instruktora na saradnika (ko uvede osobu ispod sebe postaje njen instruktor, osoba koju je uveo takođe postaje instruktor kad uvede nekog ispod sebe). Znači učenje, praćeno čitanjem i proučavanjem samo MLM štiva i štiva odobrenog od strane gornje instruktorske linije pa potom prenošenje datog znanja. Jer da bi se bio dobar lider mora se biti i dobar saradnik/pratilac. Saradnik nikada ne sme da kritikuje svoju instruktorsku liniju javno. Sve razlike se moraju rešiti samo u “četri oka”.

Dr. Valter Martin je napisao “…sekte uče svoje sledbenike da ne postavljaju neumesna pitanja, da ne komuniciraju sa drugima van kulta (naročito ne sa onima koji su kritikuju stavove sekte) i da se oslanjaju samo na autoritete sekte koji će da im kažu u šta da veruju i šta konkretno da rade“.

3. Kroslajn (eng. crossline) se smatra tabuom, nekulturom u MLM-u. Ako gledamo primer iz tačke 1. osobe C i D su kroslajn. Po ovom nepisanom pravilu, osobe C i D bi trebale da imaju što manje kontakta među sobom, poželjnije da nemaju uopšte bilo kakve kontatke. To se objašnjava primerom da je osoba B dala posebne instrukcije osobi C i osobi D, i ako se osoba C i D nađu negde zajedno (na ručku, kafici i slično) i ukoliko kažu jedno drugom kakve su savete dobili, da će tada doći do zabune jer saveti mogu biti kontradiktorni, i onda neće znati šta da misle. Epilog je da će se to negativno odraziti na sam “biznis” i da zato nije dobro raditi kroslajn.

Prava svrha “nerađenja kroslajna” jeste kontrola informacija. Te gornje instruktorske linije, do vrha piramide, ne žele da se pročuje kako su nekom savetovali da ostavi ženu-muža, napusti porodicu, založi stan ili kuću pod hipotekom, proda svoje pokućstvo, prekine da se druži sa prijateljima, digne kredit kod banke itd…Isto tako je cilj da članovi ne razmene utiske među sobom i saznaju da su mesecima i godinama samo gomilali gubitke.

4. Ne treba izmišljati ništa novo jer to nije potrebno. Sistem je savršen, osnivači firme su se već pobrinuli oko toga. Treba samo slediti već zacrtan put. Obično tu ide analogija iz osnovne škole, kada deca prenose poruku od uva do uva i koliko se ta poruka razlikuje od one u samom startu i da takav način rada može imati nesagledive (loše) posledice po “biznis”. Zato se u MLM-u potencira duplikacija i da se sve mora preneti i naučiti onako kako je predstavljeno, bez inovacija i novih pristupa. Jedino su potrebni novi ljudi, a naročito je potreban njihov novac.

Pretplati se
Obavesti o
guest

  −  1  =  6

16 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback
april 22, 2015 16:12

[…] (LYoness COmmunity NETwork) je nova Lyoness inkarnacija, nastala procesom repiramidizacije. Zbog problema koji Lyoness ima širom sveta i suočen sa porastom kritike, prešlo se u novu fazu […]

trackback
februar 4, 2016 00:20

[…] naj naj od svih drugih MLM-ova ? Odgovor je jednostavan: nema tu para. Došlo se do zasićenja, repiramidizacija u Lyconet nije donela očekivane rezultate, kritičari su učinili svoje…Ovaj masovni prelazak […]

Goran NETWORK MARKETING POSAO BUDUĆNOSTI!!!!!!
mart 22, 2016 04:53

Ko god da je ovo napisao bi trebao prvo da pročita nekoliko desetina knjiga, i nauči suštinu biznisa Network marketinga! Ovaj tekst je rezultat čistog NEZNANJA I NEDOSTATKA INFORMACIJA!!!

SRAMOTA!!! Što bi rekao Bora Čorba ‘O kako je lepo biti glup….’ Umesto da idemo u korak za svetom, da se razvijamo i učimo, koristimo najnovije tehnologije i savremene koncepte da obogatimo naše drštvo, mi se i dalje unazađujemo i zaglupljujemo ovakvim ‘hejterskim’ pričama zaostalih blogera!!! E Srbijo ‘kukala ti majka’ sa ovakvim načinom razmišljanja!!!

biljapet77@gmail.com
Odgovor za  AntiMLMSrbija
mart 1, 2018 16:46

Koje cinjenuce? Svi koji su krocili u network znaju sta znace orocitane knjige. Opran mozak narodu pa ne vidi… network je posao koji ti omogucava sa se naucis boljem odnosu do familije novca prijatelja… ovo moze napisati osoba koja nikad u MLM ili nije krocila ili ako je krocila je bila lenja buba. Mnogo ucenja i rada stoji iza uspesnih MLM ljudi

MLM OBIZAVATELJ
MLM OBIZAVATELJ
Odgovor za  [email protected]
mart 1, 2018 16:47

T

Djura
oktobar 7, 2016 14:08

Potpuno ste dezinformisani , da Vas clanak je CISTA glupost. Ceo sistem civilizacije je baziran na “MLM “. Mreza veletrgovina koje snabdevaju manje trgovine, a snabdevaci zaradjuju na razlici. Pa, sama drzava je MLM . Drugo, mnogo se frljate sa doktorima iz Amerike, nazivima za koje nikad niko nije cuo. Trece “STA VI RADITE? ” Cetvrto, ako se zaposlite u nekoj firmi i krenete okolo sa pitanjima: Da li ce ovaj mene da plati, cuo sam da je prevarant? Moze li to? Hoce dobiti povisicu ili otkaz? Da li je ijedna trgovina pocela da zaradjuje preko noci ili je morala da stvara profit ulaganjem od nekoliko godina, kao sto je sistem u svakom normalnom poslovanju. I kao poslednji udarac, napravili ste ovo “blogce” da zaradjujete od citalaca i kopirajuci tekstove sa drugih sajtova , jer je uvek najcitanije PREVARA i zasto NE RADITI ,jer je SVE PREVARA. Nazivati prevarantima kompanije koje u Americi posluju i placaju POREZE po 20 i vise godina je suludo i podlozno tuzbi! U Americi ni jedna kompanija ne sme da radi po principu Ponzijeve seme i ne lupetajte vise, molim VAS ! Naucite prvo sta su legalni tokovi novca i baratajte cinjenicama a ne sektasenjem, Vi pripadate srpskoj sekti: Ne radi nigde , jer novca nema da se zaradi. Zaposlicemo dedu jer njegova penzija ne pokriva troskove zivota . I da, i deda je sektas, prima penziju jer je to MLM, drugi rade za njega, rekao neki dr,mr americki doktor.

Antiprevarant
Antiprevarant
Odgovor za  AntiMLMSrbija
oktobar 7, 2016 19:27

Djuro,

mi smo u ovoj poziciji upravo zbog ljudi kao sto si ti.A to znaci,neobrazovan,neobavesten,pohlepan a nad svim tim jos I jako bezobrazan I nadmen.

Eto,prava slika I prilika coveka koji srlja I vuce nas u propast bez da je ukljucio malo mozak I napravio bar kolku tolku elaboraciju teme.

Mi se ovde borimo protiv prevara,e sad ti ces da kazes da recimo Lioness,SC net,Gem collection I sl nisu prevare?

Prevara je prevara,to nije put u napredak vec put u propast.MLM je izmisljen u americi,ali su tamo I napravljeni neki zakoni koji kontrolisu poslovanje takvih firmi.Nazalost kod nas to ne postoji.

Dakle,cela pooenta je raditi ali sta raditi?

Raditi I davati pare da bi se bogatili pojedinci?To je tvoja ideja.Bravo,svaka cast.

Postoji razlika izmedju klasicne piramide I MLM posla.

MLM posao ima proizvod ,dok kod klasicne piramide on nije bitan.

Zasto je svaki MLM u jednu ruku prevara?Zato sto prvo prodaje proizvode po velikim cenama,kvalitet svih proizvoda je jako diskutabilan,ako hoces da radis za njih traze ti da prvo kupis set njihovih proizvoda koje ne mozes vratiti I teraju te da kupujes odredjenu mesecnu kolicinu istih ili ces placati clanarinu.Kod nekih se I obuka placa,seminari obavezno.Da ne kazem da svi obecavaju nerealne zarade,penzije od 2 ili vise hiljada eura posle par godina rada.

Kao sto se moras sloziti nisu svi rodjeni da budu prodavci a ti meni reci I navedi samo jedan primer gde je nekoiz MLM a onome koga uvodi u posao rekao da to nije za njega?

Samo 1 primer ti trazim.

Sem toga,MLM om ovde ako se bavis npr Oriflame,Calivita,Avon I sl mozes zaraditi nesto ali uz jakoooo puino truda.Moras se tome posvetiti a ne raditi sat ili dva kako svi oni objasnjavaju.A I to sto se posvetis nen znaci da ces uspeti da napravis neke pare.Jako dobri prodavci ovakvih proizvoda u Srbiji zaradjuju 300-600 eur mesecno.I to je to.

Ja mojim poslom zaradjujem dosta vise.

Ko go se ne bavi vasim prevarama on je neradnik I dzabalebaros jel?

To svi vi pricate.

A ja se kladim da ti nemas vise od 200 eur mesecno umetniku MLM a.

Dakle sav jad,glupost,bezobrazluk,pohlepa I mnoge druge osobine su prijatelju kod tebe.

Prvo analiziraj sebe pa onda pljuj po drugima.

Ja sam vrlo dobro izanalizirao nekoliko firmi ovde I znam TACNO sta pricam.

Ljudi kao ti su smetnja napretku,pohlepni,pokvareni,spremni na sve zarad nesto para.

I upravo MLM ovci svet mere samo po parama,a svet je mnogo vise.

Zao mi je sto to ne vidis.Budi bar posten pa ne navlaci druge na nesrecu

MLM OBIZAVATELJ
MLM OBIZAVATELJ
Odgovor za  AntiMLMSrbija
mart 1, 2018 16:50

Anti reklama je dobra reklama… kazu hejteri su najveci obozavatelji… mora da si bio nesposoban da napravis buznis u MLM pa ga hejtas. Nesposobnost ocugledna… nek si nam ziv i zdrav

Antiprevarant
Antiprevarant
Odgovor za  MLM OBIZAVATELJ
mart 2, 2018 09:53

MLM obozavatelju,

samo ljudi ispranih mozgova i plitke pameti mogu da pisu nesto kao sto ti pises.

Po tebi svi ljudi koji se ne bave MLM om su nesposobni ,nista ne rade i nista ne zaradjuju.Ja radim zanimljiv i dobro placen posao i ne moram da vucem za rukav prijatelje i rodbinu da bih zaradio za bioskop kao sto ti radis.

MLM om se nikad nisam bavio pa nisam mogao ni propasti u njnemu.Zasto se nisam bavio?Ukljucio sam mozak,raspitao se,licno prisustvovao nekim stvarima i shvatio celu poentu price.

Shvatio sam koliko je MLM zlo u ovom svetu i na sta su ljudi sve spremni da bi nesto zaradili.

Sad ces ti reci pa kad nisi probao MLM kako mozes to da pricas?A ja ti odgovaram da samo glupan moze postaviti to pitanje koje su smislili tvoji mentori da bi probali kontraargumentima da nekog nesto ubede.

I droga je stetna pa ne moram da je probam da bih to znao.

Nije bas lepo ni go da se skines i skocis medju kaktuse da bi saznao da to bas nije dobra ideja.

Dakle prijatelju svima nama je dat mozak da razmisljamo,to sto neki ukljucujuci i tebe ne ukljucuju svoj mozak vec zive kako mentori kazu to je tvoj problem.

A ja evo garantujem za tebe da ili ne zaradjujes nista ili nesto mizerno zar ne?

Vidis da znam

trackback
decembar 27, 2016 14:31

[…] plan u neko skorije vreme, sad kad prepotentni direktorčić može komotno da diktira uslove. Repiramidizacija firme u pravom smislu. O tome naravno nećete naći ništa na njegovom blogu jer sigurno neće […]

trackback
februar 2, 2017 02:12

[…] (osnovan sa kapitalom od 1000 dinara). Pri tome su obojica dokazali moj tekst o repiramidizaciji unutar MLM-a – ubiješ firmu i osnuješ (odeš u) drugu sličnog naziva, a dugove će neko drugi da snosi […]

trackback
februar 5, 2018 13:37

[…] vest: Lyoness i njegove repiramidizacije (Lyconet, Cashback World) proglašene su piramidalnom šemom u […]

trackback
maj 27, 2020 20:02

[…] za JahocubitiSlobodan što mi je skrenuo pažnju na novu repiramidizaciju SCnet-a. Pitao sam se kada će se ovako nešto desiti jer već godinama unazad SCnet je po svim […]

16
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x