ACFE Srbija – fantomsko udruženje istražitelja prevara ?!
ACFE Srbija – fantomsko udruženje istražitelja prevara ?!

ACFE Srbija – fantomsko udruženje istražitelja prevara ?!

U toku provera informacija oko prevare RukaRuci, naleteo sam na podkast odrađen od strane tima Reaguj! u vezi piramidalnih prevara pod okriljem Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Podkast možete preslušati na linku ispod:

https://embed.sounder.fm/play/142777?fbclid=IwAR2H_OXfVH279qwLJtEfDBLMCpjhrAlZna79255vjnYKj61aYJzf9eEadXQ

Podkast je bio predstavljen aprila 2021 (prošle godine), mada sam ja tek danas saznao za njega. Pokriven je i na portalu autonomija.info: https://www.autonomija.info/podkast-reaguj-piramidalne-seme-se-kriju-iza-dobrih-poslovnih-prilika.html

Kao sagovornik u podkastu pominje se predsednica ovog udruženja, Maja Matić ali na samom sajtu ove organizacije ne možete naći bilo kakvu relevantnu informaciju o tome ko tačno vodi ovo udruženje, ko su sve članovi tog udruženja, a naročito bilo kakvu informaciju o ovoj famoznoj direktorki, na primer njeno obrazovanje, iskustvo, prethodni rad, i recimo šta je na nju uticalo da se bavi tom tematikom oko piramidalnih prevara.

Ne, te informacije nećete naći na sajtu. Možda postoji nešto na Linked ili u APR-u ali meni je pristup ograničen tako da nisam uspeo da dođem do bilo čega konkretnog.

ACFE Srbija ima i svoju Fejsbuk stranicu ali poslednja objava je iz 2019 godine.

Verovatno se pitate zbog čega sam odlučio da napišem ovaj tekst i šta mi je još zasmetalo kod ovog udruženja, koje bi u suštini trebao da bude naš saveznik u borbi protiv MLM – ponzi prevara.

Pre svega, celo ovo udruženje debelo zaudara. Njihova predstavnica nije ništa novo iznela u podkastu od onoga što ste mogli da saznate putem ovog bloga. Fejsbuk stranica im je praktično mrtva i ja ne kapiram na koji način su oni uspeli da dođu da budu predstavljeni u okviru ovog podkasta pa još da učestvuju u seminarima sa Narodnom Bankom Srbije (navedeno u saopštenjima na sajtu organizacije). Ne, daleko od toga da sam ljubomoran što je neko dobio mogućnost da iznese neke od veoma bitnih informacija kada se radi o mrežnom marketingu i piramidalnim prevarama, ali mi itekako smeta što se jedno takvo udruženje predstavlja maltene na sličan način kao većina prevara o kojima ovde diskutujemo: niti se zna ko je glavno ili odgovorno lice, niti ta informacija postoji na sajtu.

Povezan tekst:  Vrbovanje u MLM preko lažnih oglasa za posao - SFI prevara

Potom, za ovih par godina pre i oko kovid pandemije, na našim prostorima se nakotilo mnogo prevara ali ovo udruženje nije našlo za shodno da pomene bar neku od njih. Na primer: Inface, Hotelium, Jolly, Forsage, QubitTech, iMarkets…Pa čak i Onecoin se nije našao kao neki od primera. Ne, spomenuli su Herbalife i Lyoness / Lyconet, mahom informacije o kojima se pričalo ovde na blogu i mnogim drugim mestima na internetu, našao se čak i taj DTM travel kao neka novost, ali ništa drugo nije spomenuto.

Moja poenta je, da ako već postoji neko takvo udruženje, mora debelo da se potrudi da opravda svoje ime, naročito ako nudi neku “sertifikaciju”, jer obično se za tako nešto mora platiti, ako ne parama onda vremenom. I da svako takvo udruženje mora da opravda svoje postojanje na neki način, a ne samo da ima neka besmislena saopštenja i da šatro objave kači samo na sajtu, dok društvene mreže i javnost nemaju pojma o tome, niti znaju ko su predstavnici ovog udruženja.

Ja sam stekao utisak da je ovo jedna od pro-vladinih organizacija, osnovana sa ciljem da se nametne kao jedini kadar koji može da oceni da li je neka šema prevara ili ne. U prevodu, sutra mogu da kažu kako su MLM šeme sa nekim proizvodom (Calivita, Herbalife, Amway, Farmasi) legitimne jer imaju opipljiv proizvod, a druge ne, pa čak da se predstavljaju kao jedini relevantan sagovornik ili uticajna organizacija jer navodno imaju “proveren” sertifikat, i da na osnovu toga posluže kao neka vrsta autoriteta kad treba da se uguši drugačije mišljenje i očigledna prevara predstavi kao legitimni privredni subjekt.

Povezan tekst:  Inface Invest pred kolapsom

Iskreno se nadam da preterujem, ali za sada nema ničega da me ubedi u suprotno.

Pretplati se
Obavesti o
guest

78  +    =  81

2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laza
Laza
mart 4, 2022 13:25

Slazem se, ovi izgledaju kao veca prevara od ovih koje treba da istrazuju. Na sajtu im pise i da im je partner Ekonomski fakultet ali nigde na sajtu fakulteta ne pise to. Samo su napisali da su im partneri bez ikakvog linka i icega?

Ne pise ni koje sertifikate poseduju, obzirom da sebe nazivaju sertifikovani istrazitelji

Gotivan
Gotivan
april 30, 2022 06:17

Sertifikat: Škola sa ulice…

Potpuno se slažem: Ovi ‘sertifikovani’ su tu da bi sutradan neki novi Infejs ili SCnet (hm, niko ga više ne spominje…) aminovali i dali mu sertifikat za postojanje prevare i navlačenje naivčina

2
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x