Lyoness novosti: Tužba u Estoniji, istraga u Francuskoj, a u Australiji šok
Lyoness novosti: Tužba u Estoniji, istraga u Francuskoj, a u Australiji šok

Lyoness novosti: Tužba u Estoniji, istraga u Francuskoj, a u Australiji šok

Počećemo prvo sa lošim vestima. Nakon što je objavljeno na sva zvona da je protiv Lyoness pokrenuta tužba od strane državne agencije ACCC u Australiji, i prenetih dešavanja tokom suđenja, skoro 2 meseca kasnije od predviđenog termina, sud je doneo odluku da se tužba odbacuje. Pre nego što se počne sa likovanjem u Lyoness taboru, samo da skrenem pažnju da sud nije presudio da je Lyoness nevin, već da je tužba odbačena najviše zbog toga što ACCC nije uspeo da iznese dovoljno dokaza koji bi sud uverio da je Lyoness piramidalna šema. Sama izjava suda kaže: “Način na koje piramidalne šema vrše svoju delatnost je složen i zamršen. Postojeći Lyoness lojalti program nije izuzetak”. Ostaje da se vidi da li će ACCC pokrenuti žalbeni postupak , ali u svakom slučaju ovo je veliko razočarenje, za sve kritičare a najviše za žrtve same prevare jer su se mnogi od njih nadali da će ovaj sudski postupak biti završen presudom protiv Lyoness-a.

I mene je vest šokirala jer sam se nadao da ACCC ima ubedljiv slučaj i da bi pozitivan ishod još više ubrzao krah Lyoness piramide. Jeste da i u drugim državama se vode sudski procesi protiv Lyoness-a (više o tome u nastavku) ali ni jedan do sada nije toliko medijski propraćen kao ovaj u Australiji. Porazom u Australiji, Lyoness bi ubrzo završio svoje i u Velikoj Britaniji. Ovako možemo samo da nastavimo da čekamo i vidimo da li će ACCC uložiti žalbu.

Istraga u Francuskoj

Francuski list Quechoisir objavio je članak “Kaš bek za piramidalnu šemu”, javno prozvao Lyoness i objavio detalje o istrazi usmerene protiv već pomenute kompanije.
Anne-Valérie Pinet, advokat iz Valensije je zastupala nekoliko osoba koje su tvrdile da su ih je Lyoness oštetio. Ona kaže: “Lyoness je svima njima vratio novac, bez odlaska na sud, najverovatnije da bi izbegao negativnu reklamu”. Najmanje jedna žalba je podneta 2011, i još jedna 2013 u Parizu. Po informacijama koje poseduju, Direktorat za potrošnju, konkurenciju i kontrolu prevara (DGCCRF) radi na jednoj od žalbi. Lyoness Francuska (Lyoness France) registrovan u nacionalnom registru, prijavio je 3 miliona evra prometa u 2013. godini. Finansijski izveštaj za 2014. nije dostupan.
List na kraju savetuje potrošače da se okanu Lyoness-a, jer mada kompanija stalno ponavlja da njena novčana sredstva ne dolaze od avansnih uplata, ni jednom do sada nije uzela da pruži bilo kakve konkretne brojke i argumente odakle stvarno dolazi novac.

Blamaža Lyoness-a u Estoniji

Ako je za neku utehu nakon dešavanja u Australiji, u Estoniji je Lyoness završio baš na stubu srama, i to ni manje ni više nego zbog obmane osoba sa invaliditetom.

http://www.youtube.com/watch?v=ql-tuASYO-g
Snimak kanala 2 iz Estonije.

Nema prevoda za ovaj snimak ali da se zaključiti o čemu se konkretno radi. Medijska kuća Delfi iz Estonije objavila je više detalja o ovome slučaju:

23. oktobra 2014 godine, održana je prezentacija Lyoness-a u gradu Tallinn. Prisutnima je rečeno da mogu doći do Lyoness kupovne kartice, sa kojom dobijaju mogućnost povrata novca kod kod poznatih firmi Maxima i Lukoil.

Lukoil tvrdi da je nakon ovog skandala prekinuo sve veze sa Lyoness-om, a Maxima izjavljuje da nikada nisu imali ništa sa kompanijom Lyoness.

(Još jedna raskrinkana laž Lyoness-a o velikim partnerstvima. Da li treba da nas začudi nakon silnih laži koje smo čuli i videli do sada ?)

U svakom slučaju, prisutnima na Lyoness prezentaciji rečeno je da mogu da uplate 2500 evra u kompaniju. Time su dobili Lyoness “zlatnu karticu” na osnovu koje su se kvalifikovali da dobiju proviziju kada regrutuju nove članove koji će takođe uplatiti 2500 evra. Najvažnije od svega jeste činjenica da je među prisutnima bilo 50 članova lokalnog udruženja gluvih i nagluvih. Nakon sastanka sa predstavnicima udruženja, odlučeno je da pomenuto udruženje glavni kandidat za šemu sa zlatnim karticama od 2500 evra.

Lyoness prezenteri Natalja Dickensile i Peep Neimanile su počeli sa pripremama za prezentaciju 23 oktobra, gde su angažovali osobu koja bi prevodila prezentaciju na znakovni jezik. Uzbuđeni rođaci članova udruženja gluvih tražili su od svojih gluvih rođaka da prisustvuju, govoreći da se pozicioniranjem u Lyoness-u pruža velika vrednost.

Na prezentaciji prisutnima je rečeno da se zlatna kartica može iskoristi za zaradu novca, ali im nije rečeno da to zahteva registraciju novih članova koji će takođe uplatiti pare za zlatnu karticu. Jedan od učesnika na prezentaciji, Jaan Pargma rekao je da nije shvatio u samom početku da će moći da zaradi tek kad nađe nove članove. On sam kaže:

To je kao piramidalna šema, što više i brže nađeš druge da se priključe, veća ti je zarada. U početku je bila činjenica da četiri nova člana donose zaradu do 800 evra. Ali posle je bilo jasnije da postoji stalna potreba da se regrutuju novi i novi ljudi. Za mesec dana treba regrutovati najmanje 4-5 ljudi da bi se zaradila neka provizija.

Znajući veoma dobro ograničenja udruženja gluvih i probleme na koje će naleteti pokušavajući da reklamiraju celu šemu, Dickensile i Neimanile regrutuju 14 članova udruženja. Da bi finansirali svoje ulaganje od 2500 evra u zlatnu karticu, mnogi su uzeli kredit od banke. Ostali su pozajmili od rođaka.

Ni jedan od njih nije uspeo nakon 12 meseci da povrati svoju investiciju u Lyoness poslovnu priliku. Nakon uloženih prigovora Estonijskom odboru za potrošačke prigovore, isti je savetovao Lyoness-u da u potpunosti vrati novac svojim investitorima. Petoro oštećenih iz udruženja gluvih kontaktiralo je Lyoness i zatražilo povrat novca. Lyoness se saglasio da im vrati samo polovinu od uloženih 2500 evra. Osam članova udruženja je presavilo tabak, unajmili advokata i pokrenuli sudski proces.

Medijska kuća Delfi je pokušala da postavi pitanja o ovom slučaju izvršnom direktoru Lyoness Estonia, Ott Neeme-u. Neeme je odgovorio: “Lyoness Evropa mu neće dozvoliti da daje intervju”. Delfi je takođe pokušao da kontaktira govornike Natalja Dickensile i Peep Neimanile kako bi čuo njihovu stranu. Po pozivu Dickensile je prekinuo/la vezu. Neimanile je pokušao da opravda svoju umešanost, rekavši da se ne oseća krivim jer su članovi udruženja imali velike planove za ceo svet: “Oni su planirali da regrutuju nove Lyoness članove širom sveta, a ne samo u Estoniji.”

Jedno je sigurno, 35.000 evra (manje-više) koje su izvukli članovima udruženja gluvih im je sigurno doneo veliki broj pozicija u onoj čuvenoj Lyoness binarci. Važno je primiti proviziju, koga briga da li će novoregrutovani uspeti da povrate svoje uložene pare.

Pred kraj moram da napomenem jednu veoma važnu činjenicu: Estonija je 2013. izvršila istragu Lyoness poslovanja i zaključila da nije piramidalna šema. Neko će sad morati da objasni svoju odluku, nakon ovog skandala.

Pretplati se
Obavesti o
guest

87  −  83  =  

4 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Geroge Tyler Saint
oktobar 28, 2015 04:24

Svaka čast na izlaganju! Sve podrške možete pronaći i na http://www.scamconsumer.review a tebe antielemele pozivam da ako imaš jednu ideju stupiš u CORE verziju sajta i prvi review koji dobijaš kao zadatak je http://www.guadagnolandia.it Dosta da mlatiš praznu slamu sa ovim ovde, daj da im ti kao stručna osoba kažeš malo o nekim odbrobitima ovog društva, ovo ti je prvi zadatak i ako ga dobro odradiš dobićeš i drugi review! Odaću ti malu tajnu, drugi zadatak ti se nalazi u DNS recordu Who Is database. Ako pronađeš i odradiš drugi zadatak, dobijaš zaslugu ADVISER i dobijaš deo svog bloga koji mora biti na najmanje 4 jezika. Yugoslovenski, Engleski, Nemački i italijanski. U slučaju da možeš postaviti web page prevodica, najbolje bi bilo ukrasti engleske tekstove koje ćeš usko pretumbati sa veoma bitnim informacijama. Ono što će ti biti cilj, ne da lupaš ko maksim po diviziji, već da uradiš komparacije svih programa za koje si zainteresovan i time pomoći ljudima da odluče ko je u pravu.

Happy hunting!

Fight ਿਗੁਪੂਮਤਹਵ੍ਯੰ3ਸ

Antiprevarant
Antiprevarant
Odgovor za  AntiMLMSrbija
oktobar 28, 2015 11:06

ovde se uopste ne radi o odluci ko je u pravu.Vrlo jasno se zna da su oni lopovi i da nisu u pravu.Mnogo diskusije tu nema.

A ovaj ni sam ne zna sta je hteo da kaze

4
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x