Nemam ni dinara, sve sam uložio u kripto
Nemam ni dinara, sve sam uložio u kripto

Nemam ni dinara, sve sam uložio u kripto

Da, teška situacija je u pitanju, naročito još danas kod ovih skokova i padova Bitcoina. A deluje je tako jednostavno, kupiš jeftino pa prodaš kad skoči. Međutim, velika ulaganja danas ne idu toliko u klasičan kripto, već se u najvećoj meri bacaju na nešto drugo ali opet usko povezano sa kriptovalutama. Radi se o takozvanim kripto tokenima. Ne, nisam ja propao i sigurno se dobar deo vas našao zbunjen zbog naslova. Verujem takođe da ima i dobar deo onih koji prate blog i potajno se nadaju njegovoj propasti. Takve moram da razočaram jer daleko je još uvek kraj 🙂

konfuzija

Inspiraciju za naslov dao je ovaj izuzetno poučan klip Miloša Milakovića, i svim srcem vam preporučujem da ga pogledate:

i to nekoliko puta. Jer apsolutno oslikava današnje stane sa domaćim promoterima raznih “Džukela-koina” koji realno predstavljaju kripto tokene. Tokeni se najbolje mogu opisati kao neka vrsta žetona po kockarnicama i ruletima-kazinima, nalik Las Vegasu, koje plaćate pravim parama i kasnije možete da ih razmenite opet za novac, pod uslovom da ostvarite neki dobitak u kazinu. Problem je što su vam okvirno veće šanse imate na tim aparatima, čak i u domaćim kockarnicama (inače su dno dna) nego sa tokenima i sličnim kreacijama koje su stigle putem pametnih ugovora (smart contracts – engleski).

Tokeni se oslanjaju na isti blokčejn od kriptovaluta, ali velikom broju ulagača promiče izuzetno bitna činjenica da je vrednost tih tokena NEPOSTOJEĆA i da ih ne određuje slobodno tržište već njihov kreator. Da, tokeni su besmisleni i svoju vrednost zasnivaju samo na toj parazitskoj vezi sa blokčejnom, ali su zato koristan alat za izvlačenje para od naivčina. Ima nekoliko razloga zbog čega su tokeni velika šarena laža:

  • Tokenima ne možete da trgujete na otvorenom kripto tržištu.
  • Vrednost tokena u 99.99% primera postavlja njihov kreator – ne određuje se na slobodnom tržištu
  • Tokene možete samo razmenjivati na posebnoj menjačnici (ako postoji) gde su uslovi opet u 99.99% nepovoljni za slobodnu razmenu – čitaj: postoje ograničenja.
  • Tokeni se najviše koriste u pump-and-dump prevarama (u prevodu: napumpaj i odbaci kad izgubi vrednost)
  • MLM prevare i ponzi šeme se najviše oslanjaju na te famozne tokene
Povezan tekst:  ProfitApp prevara - Lyoness/SCnet klon

Primeri:

Hotelium prevara – (izdumpovali stari token i kreirali novi pod istim imenom)

Cryptofamily / Familytoken / OurFamily prevara – već je sve rečeno o Katiću i njegovim ponzi šemama

Xera prevara – nastavak Zeniq / Safir Neo Zentech prevare sa istom domaćom ekipom

B2Btools token prevara – pokušaj propaliteta iz Katićeve Familytoken šeme, predvođeni Irmom Okanović da lansiraju svoju ponzi šemu.

irma-okanovic-b2btools

Naravno sve se neslavno završilo:

B2-Btools-kraj

Zanimljivo da ista ta Irma Okanović gura nastavak Zeniq prevare, pomenutu Xeru. Video ispod gde se raspravlja sa Katićeom oko Bitcoina, kao dokaz da je i kod njega bila umešana.

Tipična ponzi kockarka.

ProfitApp prevara sa svojim Dukley tokenom – više o tome kad dođe vreme.

Mosaic Alpha, Kodeksa iliti Novalus Prime šema sa svojom besmislenom “poslovnom” token ponudom

i mnoge druge postojeće i nepostojeće šeme

Zbog svega toga, ako iole planirate da se bavite kriptovalutama, držite se samo onih pravih koje poseduju svoj jedinstven blokčejn i apsolutno izbegavajte ulaganja u bilo kakve tokene, NFT, i slične kripto budalaštine.

Pretplati se
Obavesti o
guest

31  +    =  40

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x