Novalus Prime, Mosaic Alpha, Kodeksa – prilika ili ponzi prevara ?
Novalus Prime, Mosaic Alpha, Kodeksa – prilika ili ponzi prevara ?

Novalus Prime, Mosaic Alpha, Kodeksa – prilika ili ponzi prevara ?

Novalus ili Novalus Prime je tzv. poslovni sistem poreklom iz Mađarske. Tokom poslednjih par godina promenio je nekoliko pristupa u svom poslovanju, počevši prvo sa Bitcoin-om pa do najnovijeg pristupa vezanog za dve famozne kriptovalute: Kodeksa (Kodexa) – koji je predstavljen kao token i njegov pobratim pre-token Mosaic Alpha (Mozaik Alfa).

Na slici i snimku ispod možete videti kakav je plan bio za Novalus 2021 godine, kada je Bitcoin skakao kao lud sa svojom vrednošću.

Pošto je Bitcoin pukao, prebacili su se na nove fore i fazone, tako da pomenuti token i pre-token (Kodeksa i Mozaik)  sada guraju pod uverenjem da poseduju veliki potencijal i kako će uobičajeno imati (veliki) skok vrednosti naredne ili one tamo godine, a možda i za dve do tri godine, kako je voleo da govori jedan poznati političar iz Srbije.

Iza projekta stoje vlasnici poreklom iz Mađarske, glavni razvojni tim čine isto Mađari, a tu je i tim programera iz Srbije. Na papiru deluje veoma legitimno, ali da li je baš tako ?

Kompanija sama po sebi krije da posluje u sferi mrežnog marketinga, što bi trebalo da bude prvi znak za uzbunu, ako se ima u vidu da njenu promociju upravo rade nama poznati MLM marketari. Samo na osnovu pregleda promotivnog materijala i usnimljenih seminara ne deluje da nudi bilo kakvu proverenu uslugu ili proizvod, već se promoviše kao potencijalni sistem zarade, što već dođe kao drugi znak upozorenja.

Treći znak upozorenja je registracija kompanije. Zašto Britanska Kolumbija, kada i osnivači i razvojni tim žive u Mađarskoj ?!? Čemu baš ta peripetija, još ako se ima u vidu da kompanija očigledno posluje na teritoriji Evrope a ne Amerike.

Četvrti znak upozorenja jesu lica koja učestvuju u promociji, i to su veoma poznata lica svima koji su redovno i godinama unazad pratili ovaj blog. Radi se o osobama koja su nekada svim svojim bićem promovisala i regrutovala za kompaniju SCnet, o kojoj je naveliko pisano u velikom broju tema.

Najgore od svega što ima još materijala o tom SCnetu – koji je zvanično mrtav u Srbiji – ali zbog prethodne situacije oko bloga nisam bio u mogućnosti da ih iznesem. Ima tu dosta ličnih i privatnih informacija, prepiski između tadašnjeg direktora Paušića, zaposlenih lica, lidera, svađi i rasprava sa bivšim suvlasnicima i partnerima, pa još veoma ozbiljni problemi oko softvera, curenja podataka kako kompanijskih tako i korisničkih, a bio je i pokušaj da se ceo sistem uništi, iniciran najverovatnije od strane Fratrića (nekadašnjeg suvlasnika), mada nije isključeno da je umešano bilo i treće lice. Nešto što će konačno biti objavljeno čim bude bilo moguće (čim se nađe vremena 🙂 ).

Robert Paušić, nama dobro poznati prevarant i manipulator, je naravno opet u vrhuncu šeme, mada lično nije vlasnik ali se vodi kao direktor marketinga. Pomenuti, ako me sećanje dobro služi, je došao na direktorsko mesto u SCnetu tokom 2014. godine i zamerio se naravno mnogima, kako bivšim saradnicima tako i članovima, koji su godinama ubeđivani kako će se njihova investicija (kapara) u tzv. program SCneta (binarne matrice, trgovačke kategorije) višestruko vratiti. Desilo se naravno suprotno i SCnet je praktično bio gotova priča begom Paušića 2017. za Budimpeštu i raspadom glavne firme.

Povezan tekst:  Business Plus Academy - novo ime za staru prevaru

Naknadno se pojavio SCnet Partners, kao svojevrsni patrljak i pokušaj Paušića da nekako spasi stvar u Srbiji ali odlaskom mnogih lidera kao što je to bio Bogoljub, sukob sa Fratrićem kao i negativni tekstovi posredstvom ovog bloga učinili su svoje.

U snimku dole možete čuti iz njegovih usta delić toga koliko je uzeo od naroda iz Srbije i okolnih država (milion i po evra )i šta je radio u Mađarskoj nakon odlaska iz Beograda:

Za mene je upečatljivo kad kaže da je bio na sudu, da su mu tužili firmu i kako je sve slučajeve dobio. Nigde ne spominje da šta je bilo sa tužbama upućene lično njemu. Ceo klip dostupan OVDE.

Iz razgovora sa nekolicinom oštećenih bile su tih godina u pripremi tužbe protiv Paušića lično, a ne samo kao odgovornog lica i vlasnika SCnet-a. Međutim do danas nije poznato šta se sa njima desilo. Dobar deo njih nije bio u mogućnosti da mu se uruči jer se pomenuti navodno odjavio sa svih poznatih adresa. Tako je bar meni predočeno, sad pitanje je koliko i da li je ta informacija tačna (da se odjavio). Više sam u uverenju da su nasamareni naprosto digli ruke od svega, najviše zbog toga što su sudovi u Srbiji katastrofa.

Inače, celu sagu o SCnetu smo ispratili ovde na blogu dobrih 5 do 6 godina unazad, a možda i više. Kroz pomenutu kompaniju prodefilovala su razna lica tokom tog perioda, tako da ne zna se kome je sve Paušić stao na žulj, ali činjenica je da se retke bile njegove objave o obilasku porodice u Srbiji poslednjih godina. Ono malo što sam uspeo da ispratim u tom periodu posle 2017. jeste da je nekoliko puta promenio svoj stan po Mađarskoj, a kao neki od razloga bile su navodno veće kirije ili neki drugi problemi vezani najčešće oko najma, kvaliteta interneta, školovanja dece i tome slično.

Više naliči da je tu pre bilo smanjene troškova, jer tih nekoliko projekata na kojima je Paušić radio nakon odlaska očigledno mu nisu bili izdašni, pa je najverovatnije sekao gde je stigao kako ne bi istrošio sva ta novčana sredstva koja je pokupio tokom svog “direktovanja”.

Što se tiče uspešnosti njegovog poslovanja, dovoljno je da pogledamo sliku ispod:

Sve SCnet kompanje su likvidirane – mrtve. Dalje komentarisanje sigurno nije potrebno.

Što se tiče Mozaika, kaže da su spremni za svaku kritiku, ali postoji jedna mala začkoljica:

Da se ne spominje MLM

Kripto plus MLM = Scam (prevara). Kao što ste čuli, Paušić gleda da prikaže svoju novu prevaru kako je validna, da se razlikuje od tipičnih kombinacija mrežnog marketinga i kriptovaluta, uz slična naklapanja, ali dovoljno je jasno da se radi o 100% ponzi šemi. Ništa u Mosaic Alpha nema naličije legitimnog a naričito kada pomenuti, tzv direktor marketinga, same kompanije u drugom prezentaciji (isto samo za odabrane) navodi sledeće:

uložiš 100$ i nakon 18 meseci dobiješ 7500$ ili 3000$

Da li treba komentar na ovo ?

Povezan tekst:  SCnet leaks serijal: Odgovor Fratrića i unutrašnje finansije - Epizoda 01

Još napominje kako su sulude cifre gde se u drugim šemama iznosi po 56% mesečne zarade, ali šta onda reći za njegovu ponudu gde ako podelimo bilo koju od pomenutih brojki (7500 i 3000) sa 18 meseci, dobijemo približno 417$ ili 167 dolara mesečno ?!?

Preko 100% zarade na uložen novac za samo mesec dana ili kako on to voli da kaže 7500% povrat za uloženo. Pa u čemu se onda razlikuje od tipične ponzi šeme ? Tako što će vam reći da to nije svakog meseca nego zarada će stići tek nakon 18 meseci a možda i malo duže, jer su vam uložena sredstva zamrznuta, dok naravno Kodeksa ne skoči u vrednosti.

Skakanje vrednosti raznih debilnih tokena i sličnih kriptoprevara slušamo poslednjih 5-6 godina i uvek su bile u pitanju “pump i dump” šeme (napumpaj i baci). Nema ni jednog realnog osnova da će cena ići gore niti da će većina učesnika uspeti da iole ostvaru tako nerealnu zaradu. Poenta je uvek kao i kod svih MLM šema, da najveću paru uzmu organizatori, bliski saradnici, i nekoliko lidera putem provizija za regrutovanje. Dok se čeka da vrednost skoči, manipulatori poput Paušića uveliko troše pare ulagača. Pasivan prihod ? Samo u njihovom slučaju.

Ostali investitori koji su ušli sa ubeđenjem da nalaze nešto novo i provereno dobiće hladan tuš za 5 do 6 meseci, koliko tipično traju ponzi šeme, mada nije isključeno da potraje godinu do dve, u zavisnosti od broja upecanih naivčina.

Smehotresno je što bi Paušić iz 2019 bio uveliko protiv ovakvog tipa “poslovanja”. Ne verujete ? Pa poslušajte ga ispod:

Baš kako kaže, iz aviona se lepo vidi je Mosaic Alpha ista takva ponzi šema, kao što je pokojni SCnet bio piramidalna-ponzi šema.
Ceo video je dole, gde pomenuti kritikuje Onecoin, Hotelium, Inface Invest, pa čak pominje dve firme iz Mađarske od kojih je jedna sigurno preteča prevare ILGON.

Zašto je to bitno ? Pa upravo u tom Ilgonu su bili sadašnji osnivači Mosaic Alpha, Molnar i Vidaković (dvojac na vrhu):


Dobar im je taj savetnik lisac, čim je odbio da dostavi svoju fotografiju jer je verovatno znao u šta se upušta.
Kompletan tekst o Ilgonu može da se pogleda na BehindMLM

BehindMLM blog je veoma bitan za ovu temu jer Paušić tokom prethodnih godina se ni malo nije libio da koristi pomenuti blog tokom svojih seminara:

Ideja je bila jasna, svaka od kompanija izlistana na pomenutom blogu je poslužila Paušiću kao argument da ih njegovi članovi izbegavaju jer su u pitanju prevare i to očigledne. Nije mu smetalo što je autor pomenutog bloga takođe anoniman, što je uveliko koristio anonimnost kao negativnu činjenicu kada su moji tekstovi bili u pitanju (“kritikuju nas neki anonimusi, kukavice itd”).

Takođe, nikada on nije to radio iz dubine duše i za dobrobit svojih sledbenika. Daleko od toga. Najvažnije mu je bilo da mu ostane dovoljan broj njih kojima će i dalje moći da izvlači novac. Kao što pijavice sisaju krv, tako je i Paušič isisavao novčana sredstva od njih. Na nesreću, njegov SCnet nikada nije bio pokriven na BehindMLM blogu, pa je tako imao dobro opravdanje za sebe. Međutim vremena se menjaju i evo Mosaica sada na BehindMLM i to upravo kako treba da bude: označen kao MLM paket sa ponzi tokenom.

Povezan tekst:  SCnet leaks serijal: Odgovor Fratrića i unutrašnje finansije - Epizoda 01

Da li će sada Paušić da uvaži jedan takav tekst ? Šta vi mislite ?

Za kraj, najbitnije pitanje je: kako sad to da Paušić (skoro otvoreno) podržava i promoviše očiglednu ponzi prevaru ? Najverovatnije jer mu para ponestaje i nema drugih opcija. Čuli smo da je uzeo milion i po evra preko SCneta ali taj novac nije mogao dugo da potraje, naročito ako se ima u vidu kakav raskalašan život i imidž mora Paušić da prezentuje. A MLM u svetu je pod žestokom paljbom, kritike izviru sa svih strana, još smo i videli kako je jedna MLM kompanija odustala od pomenutog modela marketinga nakon 30 godina poslovanja. Crna vremena dolaze za lica poput njega a on sam je negde duboko svestan u sebi da je omašio u životnom izboru.

Da je ostao programer ne bi ga danas bolela glava a sigurno bi bio mnogo više cenjen kao osoba, i daleko od toga bi imao problema sa parama. Ovako mora da reskira na razne načine, da rizikuje hapšenje pa čak i da ga juri neka Američka agencija ako obmane njihove građane. Umesto da kao programer već stekne dobre uslove za penziju, on će ovako da se cima izgleda do kraja života. Nije isključeno da je nešto od sredstava već pokrio što se tiče neke penzije ali sa tri mala deteta para nikad neće biti dovoljno, bar dok ta deca na odrastu.

Primetno je takođe da odavno ne radi sa kompanijama mrežnog marketinga koje rade sa proizvodima. I drugi marketari kao njegov nekadašnji partner Fratrić i mnogi drugi (nekadašnji Lyoness-Onecoin promoteri) izbegavaju takav tip MLM-a. Verovatno jer smatraju da proizvodni mrežni marketing nije više dobar izvor za brzu zaradu. Plus što bi im trebale decenije da izgrade neku mrežu na tom polju.

Pošto su je cashback (povrat novca) pukao nije im drugo preostalo nego da se zamlaćuju sa kripto prevarama, mada nije isključeno da Paušić veruje da će moći da se izvuče sa Mozaikom. Daleko od toga da je glup ili naivan, već sigurno (opet) ima plan za bekstvo. Može poput Katića da pobegne za Dubai ili da se vrati negde u Srbiju što je malo verovatno.

P.S. Nisam stigao da se pozabavim Paušićevim svedocima, većina je uveliko poznata, bar nama što 10 godina pratimo tu ekipu, tako da znajte da je dobar deo njih opet tu i uveliko prate svog velikog vođu.

Pretplati se
Obavesti o
guest

64  −    =  54

5 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MLMBosna
MLMBosna
jun 16, 2023 09:17

Baš se pitam kad češ o ovome pista, nisi odavno ni o SCnetu. Koliko znam cijala ekipa ili veći dio SCneta BH je prešao za Roberto u ovo kao naprimjer i dirketor.

Saša Milenković
Saša Milenković
avgust 20, 2023 20:18

Žena priča o SCnetu:

(2) Otvoreno o manipulaciji – vortex Ane Bučević i multilevel kompanije – YouTube

Ovde na 4:50 eksplicitno kaže da se radi o SCnetu:

Antiprevarant
Antiprevarant
Odgovor za  AntiMLMSrbija
maj 23, 2024 18:38

nisam pratio blog dugo,pa sam pitao da li si cuo za ovu prevaru ali vidim da si je vec debelo razradio.Kao i sve druge ponzi seme prica za budale. Sada je kripto fora najveca fora za prevaru pa se koriste time uporedjujuci sebe sa Bitkoinom,to je kao da se ja u tenisu uporedjujem sa Djokovicem a sav moj igracki staz u tenicu je negde oko 5 min 🙂

5
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x