Posledice antimlm pokreta – PureRomance odustaje od mrežnog marketinga
Posledice antimlm pokreta – PureRomance odustaje od mrežnog marketinga

Posledice antimlm pokreta – PureRomance odustaje od mrežnog marketinga

Prethodna tema je ukazala na porast kritičnog stava nasuprot MLM-a što je doprinelo da kompanija PureRomance osnovana 1993 sa ponudom intimnih proizvoda odluči da napusti ceo koncept mrežnog marketinga nakon 30 godina i pređe na klasični vid prodaje od 1. maja 2023. Oni to zovu kao omni kanal prodaje ali to je više fensi naziv za običnu maloprodaju, samo da bi ispali važni u očima svojih distributera. Onih istih koji su im omogućili tih 30 godina da žive na njihovim grbačama. I još bi da ih iskoriste ali izgleda da to neće biti tako lako.

U klipu čelnika kompanije, koje je secirala aktivistkinja Erin Bies

navodi se kako su na ovu odluku uticali antimlm influenseri (koji su sve glasniji i glasniji) i da su nove generacije potpale pod njihov uticaj. Kako Erin smatra, to su više bledi pokušaji da se prikrije kako nove generacije imaju više volje i želje da same istraže i uporede brojke, naročito finansijske izveštaje i izveštaje o zaradama, umesto da slepo veruju u bajke i prazne priče.

Kris (Chris Cicchinelli), izvršni direktor kompanije je u svom obraćanju izneo nekoliko važnih stavki, prvo da je po statističkim podacima model mrežnog marketinga neisplativ za dalje poslovanje kompanije, i mnogo bitnije navodi kako je maloprodajni procenat svih MLM kompanija za 2022 iznosio samo 0.84%. Izuzetno mali procenat prodaje licima van šeme mrežnog marketina, jedva 1%, što je izrazito važan preduslov kako se MLM ne bi smatrao piramidalnom prevarom. Nije jasno odakle je došao taj podatak, ali ako je tačan ispada da je 99% prodaje bilo samo unutar šema, između distributera. što opravdava sve što je ikada rečeno za kompanije mrežnog marketinga – nema prodaje običnim kupcima, važno je regrutovati što više i više novih saradnika i njima uvaljivati precenjene proizvode koji ne mogu da preprodaju ni po nabavnim cenama.

Povezan tekst:  Još sam živ, ne dižite paniku

Krisu isto smeta što mnogi potrošati ne žele da podrže MLM kompanije i što je antimlm narativ toliko jak na socijalnim mrežama, da su reklamiranja MLMa na socijalnim mrežama uveliko banovane, da im smetaju visoke cene MLM proizvoda (preuveličana upotrebljivost, tržišno nedokazana) i da ne mogu da se izbore sa tradicionalnim kompanijama kojima je mnogo lakše da isponzorišu svoje proizvode.

Kompanija bez obzira na sve ove promene i dalje želi da njeni distributeri nastave sa prethodnim aktivnostima ali više neće biti plaćeni (neće dobijati proviziju) za regrutovanje, nego će biti plaćeni tek kad novi regrut ostvari određenu količinu prodaje za period od 3 do 4 meseci. Problem je što teško da će postojeći timovi i njihovi top lideri, koji su najviše zarađivali putem starih provizija, želeti da nastave pod novim uslovima. Najverovatnije da će se prebaciti u neki drugi MLM i nastaviti dalje, ili će dobiti neki novi dil ispod ruke.

Po svemu sudeći i kako meni deluje iz mog ugla posmatranja, Pure Romance neće preživeti još dugo, i verovatno će opet nešto menjati u svom planu, naročito kad postane jasno kolike su im šanse u poređenju sa klasičnim biznisima. Ne bi se iznenadio da novi pristup zadrže samo u Americi, a nastave po starom u inostranstvu. Bar je takav slučaj sa Herbalife.

Pozitvno je što antimlm pokret dobija sve više na snazi i utiče u velikoj meri na poslovanje ovih prevaranta. Još samo da se više raširi po Evropi a naročito na Balkanu.

Pretplati se
Obavesti o
guest

  +  8  =  18

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x