Obmana zvana Multi Level Marketing - razotkrivanje jedne od najvećih prevara današnjice
Epilog petodnevnog suđenja ACCC protiv Lyoness
Epilog petodnevnog suđenja ACCC protiv Lyoness

Epilog petodnevnog suđenja ACCC protiv Lyoness

ACCC (Australian Competitor Consumer Association) – državna asocijacija za konkurenciju i potrošače Australije javno je prozvala Lyoness piramidalnom šemom i pokrenula je sudski proces protiv pomenute kompanije.
Nakon pet dana suđenja (od 27 jula 2015) u Australiji, utisci su sledeći:

 • Niko od spomenutih u optužnici se nije pojavio na sudu, čak ni član upravnog odbora Lyonessa Werner Kaiser-a, koji se nalazio u Australiji i gostovao na Lyoness seminarima, nije našao za shodno da se pojavi na suđenju.
 • Lyoness kancelarija udaljena je 5 minuta od Federalnog Suda Australije, ali se ni jedan njen predstavnik nije pojavio tokom svih 5 dana suđenja.
 • Odbranu Lyoness-a predstavljala su dva advokata sa pratećim osobljem unajmljene advokatske firme.
 • Dokaz optužnice prikazao je da su 1993 Australijska potrošača postali premijum članovi do aprila 2012, međutim Lyoness tvrdi u svojoj odbrani da nije postaja nikakva poslovna aktivnost do aprila 2012.

 • ACCC nije pronašao ni jedan dokaz da je makar jedan premijum član Lyonessa uplatio pun iznos od početnog avansa (3000 dolara). Avans je navodno 10% od neke tamo buduće potrošnje, na koju se premijum obavezao da će je napraviti u bliskoj ili daljoj budućnosti. Bilo je o tome reči u ovom klipu. U kratkim crtama ni jedan premium član nije uplatio/potrošio kroz sistem pun iznos (od 30000 dolara).
 • ACCC je izneo tvrdnju da avansne uplate za pozicije nemaju ekonomsku vrednost. 
 • Andy Hansen i njegov tim Global Go Getters su bili početak i središte za Lyoness promociju od septembra 2011.
 • ACCC je zaplenio dokumentaciju Lyoness kancelarije u Sidneju putem sudskog naloga septembra 2013.
 • Zaplenjena dokumentacija je otkrila da je Lyoness najviše zainteresovan za regrutovanje premijum članova.
 • Nakon tog otkrića Lyoness nije pružio odgovor na pitanje: koje su bile beneficije članova iz Australije koji su uplatili avanse od 3000 dolara do aprila 2012.
 • Priložen dokaz tužioca pokazao je da sve do marta 2012. nisu postojali bilo kakvi zapisi o povratu novca što znači da nije uopšte postojala neka potrošnja. Lyoness odbrana: prikazani podaci nisu validni.
 • ACCC je izneo dokaz da nije postajala bilo kakva potrošnja kod malih i srednjih preduzeća sve do janura 2013.
 • ACCC dokazni materijal pokazao je da je do oktobra 2013 broj članova Lyoness-a iznosio 54000.
 • ACCC dokazni materijal pokazao je da je samo 12 osoba dostiglo 30000 dolara u potrošnji tokom 2013.
 • Jedan od veoma važnih dokaznih materijala tužbe bio je zaplenjena mejl korespondencija između Andy Hansen-a (vođa tima “Global Go Getters”) i Steffen Muller-a (Lyoness Menadžment direktor za Aziju), koji je prihvatio izmene u dokumentima za učlanjene novih članova, i proces da se nastavi sa registrovanjem potrošača iz Australije u Lyoness. Hansenov mejl potvrđuje oko 1500 premijum članova, a Muller ga u svom odgovoru upozorava da ne širi dokumenta van svog kruga, jer aktivnosti pre zvaničnog lansiranja mogu doneti probleme Lyoness-u. Lyoness u svojoj zvaničnoj odbrani negira aktivnosti do aprila 2012.
 • Kako je Dzon O Nil predstavio u svom Webinaru i prezentacijama “Lyoness priprema za lansiranje” trebalo je da budu 4 faze lansiranja Lyoness-a u Australiji, gde bi prvih 500 premijum članova dobilo podjednako raspoređenih milion potrošača. Svaki od milion potrošača napravio bi po 3 Lyoness pozicije, tj. tako je bar bilo obećano putem prezentacije.
Povezan tekst:  5 velikih mana multilevel marketinga

Mada se očekivalo da će sud doneti odluku krajem 5. dana, konačna odluka pomerena je za kraj meseca avgusta 2015.
Izvor: BehindMLM
Dodatno: Ima za sada nepotvrđenih informacija da je sud od Lyoness-a zatražio uvid u ugovore sa velikim partnerima, da se Lyoness obavezao da će dostaviti tražene ugovore, i da ih na kraju nije dostavio.

Pretplati se
Obavesti o
0

9  +    =  13

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback
25 oktobra, 2015 23:13

[…] da je protiv Lyoness pokrenuta tužba od strane državne agencije ACCC u Australiji, i prenetih dešavanja tokom suđenja, skoro 2 meseca kasnije od predviđenog termina, sud je doneo odluku da se tužba […]

1
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x