Epilog petodnevnog suđenja ACCC protiv Lyoness
Epilog petodnevnog suđenja ACCC protiv Lyoness

Epilog petodnevnog suđenja ACCC protiv Lyoness

ACCC (Australian Competitor Consumer Association) – državna asocijacija za konkurenciju i potrošače Australije javno je prozvala Lyoness piramidalnom šemom i pokrenula je sudski proces protiv pomenute kompanije.
Nakon pet dana suđenja (od 27 jula 2015) u Australiji, utisci su sledeći:

 • Niko od spomenutih u optužnici se nije pojavio na sudu, čak ni član upravnog odbora Lyonessa Werner Kaiser-a, koji se nalazio u Australiji i gostovao na Lyoness seminarima, nije našao za shodno da se pojavi na suđenju.
 • Lyoness kancelarija udaljena je 5 minuta od Federalnog Suda Australije, ali se ni jedan njen predstavnik nije pojavio tokom svih 5 dana suđenja.
 • Odbranu Lyoness-a predstavljala su dva advokata sa pratećim osobljem unajmljene advokatske firme.
 • Dokaz optužnice prikazao je da su 1993 Australijska potrošača postali premijum članovi do aprila 2012, međutim Lyoness tvrdi u svojoj odbrani da nije postaja nikakva poslovna aktivnost do aprila 2012.

 • ACCC nije pronašao ni jedan dokaz da je makar jedan premijum član Lyonessa uplatio pun iznos od početnog avansa (3000 dolara). Avans je navodno 10% od neke tamo buduće potrošnje, na koju se premijum obavezao da će je napraviti u bliskoj ili daljoj budućnosti. Bilo je o tome reči u ovom klipu. U kratkim crtama ni jedan premium član nije uplatio/potrošio kroz sistem pun iznos (od 30000 dolara).
 • ACCC je izneo tvrdnju da avansne uplate za pozicije nemaju ekonomsku vrednost. 
 • Andy Hansen i njegov tim Global Go Getters su bili početak i središte za Lyoness promociju od septembra 2011.
 • ACCC je zaplenio dokumentaciju Lyoness kancelarije u Sidneju putem sudskog naloga septembra 2013.
 • Zaplenjena dokumentacija je otkrila da je Lyoness najviše zainteresovan za regrutovanje premijum članova.
 • Nakon tog otkrića Lyoness nije pružio odgovor na pitanje: koje su bile beneficije članova iz Australije koji su uplatili avanse od 3000 dolara do aprila 2012.
 • Priložen dokaz tužioca pokazao je da sve do marta 2012. nisu postojali bilo kakvi zapisi o povratu novca što znači da nije uopšte postojala neka potrošnja. Lyoness odbrana: prikazani podaci nisu validni.
 • ACCC je izneo dokaz da nije postajala bilo kakva potrošnja kod malih i srednjih preduzeća sve do janura 2013.
 • ACCC dokazni materijal pokazao je da je do oktobra 2013 broj članova Lyoness-a iznosio 54000.
 • ACCC dokazni materijal pokazao je da je samo 12 osoba dostiglo 30000 dolara u potrošnji tokom 2013.
 • Jedan od veoma važnih dokaznih materijala tužbe bio je zaplenjena mejl korespondencija između Andy Hansen-a (vođa tima “Global Go Getters”) i Steffen Muller-a (Lyoness Menadžment direktor za Aziju), koji je prihvatio izmene u dokumentima za učlanjene novih članova, i proces da se nastavi sa registrovanjem potrošača iz Australije u Lyoness. Hansenov mejl potvrđuje oko 1500 premijum članova, a Muller ga u svom odgovoru upozorava da ne širi dokumenta van svog kruga, jer aktivnosti pre zvaničnog lansiranja mogu doneti probleme Lyoness-u. Lyoness u svojoj zvaničnoj odbrani negira aktivnosti do aprila 2012.
 • Kako je Dzon O Nil predstavio u svom Webinaru i prezentacijama “Lyoness priprema za lansiranje” trebalo je da budu 4 faze lansiranja Lyoness-a u Australiji, gde bi prvih 500 premijum članova dobilo podjednako raspoređenih milion potrošača. Svaki od milion potrošača napravio bi po 3 Lyoness pozicije, tj. tako je bar bilo obećano putem prezentacije.

Mada se očekivalo da će sud doneti odluku krajem 5. dana, konačna odluka pomerena je za kraj meseca avgusta 2015.
Izvor: BehindMLM
Dodatno: Ima za sada nepotvrđenih informacija da je sud od Lyoness-a zatražio uvid u ugovore sa velikim partnerima, da se Lyoness obavezao da će dostaviti tražene ugovore, i da ih na kraju nije dostavio.

Pretplati se
Obavesti o
guest

  +  68  =  76

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback
oktobar 25, 2015 23:13

[…] da je protiv Lyoness pokrenuta tužba od strane državne agencije ACCC u Australiji, i prenetih dešavanja tokom suđenja, skoro 2 meseca kasnije od predviđenog termina, sud je doneo odluku da se tužba […]

1
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x