Dealshaker/Dealshitter lažna novinarska saopštenja
Dealshaker/Dealshitter lažna novinarska saopštenja

Dealshaker/Dealshitter lažna novinarska saopštenja

Prošle godine sam radio sličnu temu, ali sam propustio da obradim možda najbitniju lažnu vest a odnosi se na tekst o Dealshakeru na Yahoo finance. Navodna vest na sekciji finansije poznatog sajta Yahoo navodi hvalospeve o Dealshakeru, Onelife, kao i Onecoin-u, i da će nama dobropoznati Dealshitter preoblikovati industriju elektronske kupovine (kako da ne…)
Da objasnim sad zašto je ova vest lažna i nije ništa drugo nego marketinško (PR) proseravanje.
https://image.ibb.co/dF840n/yahooprnewswire.png
Objavu na Yahoo Finance potpisao je PR Newswire, kompanija koja za druge distribuira saopštenja. To nije novinarska agencija nego služi da samo objavi na različitim internet lokacijama i portalima objave samih kompanija.
Sa samog sajta PR Newswire se vide neke od njihovih usluga marketinga
https://www.prnewswire.com/solutions/marketing/
od kojih je nama najzanimljiviji deo za distribuciju
https://www.prnewswire.com/solutions/Content-Distribution.html
gde navode kako raspolažu velikom mrežom za širenje saopštenja – podrazumeva se za određenu cenu

Industry’s Strongest Network — Includes more than 4,000 websites, nearly 3,000 media outlets and more than 550 news content systems. The network also includes more than 39,000 PR Newswire for Journalist members at more than 9,000 media organizations.

Tako da je vest na Yahoo o Dealshakeru običan marketinški trik, plaćeno saopštenje i PR tekst, samo što će mnogima promaknuti ti sitni detalji. A naši prevaranti se upravo uzdaju u to da ljudi neće primetiti pa će širiti vest na sve strane kako je veliki Yahoo objavio vest o Dealshakeru. Nije nego…
Kao što se IT Akademija reklamira na blicu, samo što retko ko primeti da ispod naslova vesti stoji malim slovima PR tekst, što znači da se radi o plaćenoj reklami.

Primer: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/itacademy-vam-za-svoj-rodendan-poklanja-40-popusta/qx15wxe
Napomena: IT Akademiju ne preporučujem uopšte! Naveden je samo primer pokvarenjačkog reklamiranja.
Sličan primer oko Dealshakera se dogodio na hrvatskom portalu poslovni hr pre nekoliko dana (uoči konferencije u Zagrebu), gde su namerno izostavili da pomenu Onecoin i Onelife, valjda da drugi ne primete i ova vest se sigurno može smatrati kao direktno dovođenje čitalaca u zabludu, kako se Dealshaker odnosi na kriptovalute a realno samo na ponzi vaučer zvani Onecoin, koji nisu ni spomenuli. Još su se pozvali na Yahoo Finance bez bilo kakve provere, što znači da je tekst takođe plaćena reklama.

Najveći događaj u regiji vezan za kriptovalute – Dealshaker Expo Zagreb


Iskreno se nadam da će neko debelo da odgovara za ove manipulacije.

Pretplati se
Obavesti o
guest

  −  1  =  9

6 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drago Palčeta
Drago Palčeta
februar 19, 2018 18:12

Taj dealshitter nije nista nego obicni Ponzi buvljak, tj. repiramidizacija Onecoina koja ima zadatak produziti nadu….

The end is near ?

Andrea
Andrea
februar 20, 2018 17:58

https://lider.media/aktualno/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/foto-predstavljena-platforma-dealshaker-koja-kao-sredstvo-placanja-koristi-onecoin-kriptovalutu/

Evo sta u hrv pise autor clanka o dealshakeru i onecoinu, s diplomom ekonomije.

“Suština cijelog sustava jest da kupci mogu proizvesti coine po povoljnijim uvjetima u odnosu na njihovu upotrebnu vrijednost, a trgovci koji ih prime u zamjenu za robu i usluge coine koriste pri daljnjem trgovanju.”

Hahahaha, uzivajte

Yog
Yog
Odgovor za  Andrea
februar 21, 2018 09:44

Neverovatno kojom brzinom nastaju pozitivni komentari na ovu vest. Verujem da je vest placena radi promocije i nista vise, nicega novinarskog (istrazivackog) ne postoji sem navoda Parica koji promovise parice. Steta sto Torbica, koji izgleda mentorise ove silne onecoin-botove, nije ovde komentarisao, mada svi ti MLM ‘lideri’ prate ovaj sajt.

trackback
mart 21, 2018 17:47

[…] novo reklo bi se. Do sada bilo je ovako pa onda Dealshitter lažna saopštenja, tako da oko Onecoin-a samo neke lažne vesti i dezinformacije. Mislim, šta drugo možemo da […]

6
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x