MLM prevara

Firstcoin izbačen sa berze, pod policijskom istragom

Izbacivanje

Berza Livecoin objavila je saopštenje da uklanja Firstcoin sa svoje berze 26. februara 2018 navodeći dva razloga za svoju odluku.
Prvi, da su kontaktirani od strane predstavnika policije iz najmanje dve države i da postoji bar jedna otvorena istraga protiv Firstcoin-a. Navode da nisu ovlašćeni da iznose detalje istraga i razgovora sa policijom ali da u potpunosti sarađuju sa istražnim organima jer ne žele da se njihov servis koristi za pranje para, finansiranje terorizma ili neku drugu ilegalnu aktivnost.
Drugi razlog je zbog povratnih (odbijenih) transakcija. U kratkim crtama vlasnik/orgnizator Firstcoina radio je hard fork svoje parice kako bi brisao transakcije iz svog blokchain-a. Na taj način je duplirao svoj novac. Kako kažu iz Livecoin-a, to se nije desilo jedanput već je postala učestala praksa sa Firstcoinom.
U jeku pada cene Firstcoina, zbog manjka novih regruta i raznih objava kompanije kako će oni učiniti ovo ili ono da spasu stvar (a realno je kupovina vremena dok ne pobegnu sa parama), ova vest je samo još jedna potvrda da je kraj za Firstcoin uveliko blizu.

Forkovi i Malverzacije

Što se tiče kriptovaluta, bar ovih pravih, mislim da će morati da osmisle neki bolji sistem poverenja jer kako smo videli u slučaju Firstcoina, korišćenjem hard forkova mogu se vršiti raznorazne malverzacije.
Hard Fork je krenuo prvo sa Eterijumom, kada se desila velika krađa juna 2016. Ukradeno je preko 3.5 miliona etera tadašnje vrednosti od 50 miliona dolara. Eterijum zajednica je nakon debate odlučila da napravi hard fork i na taj način povrati ukraden novac. Naravno, nisu se svi složili, naročito deo zajednice koja je čvrsto stajala iza principa blokchain-a, da jednom postavljen se ne može menjati. Zato danas imamo Eterijum i Eterijum klasik, gde je ovaj drugi koristi neforkovan blockchain. Više o tome na https://en.wikipedia.org/wiki/Ethereum_Classic
Upravo taj primer pokazuje jednu veliku slabost kriptovaluta a očigledno je da su iz Firstcoina gledali da je maksimalno iskoriste.
 

Povezan tekst:  Firstcoin prevara, Bitconnect prevara, Skyway prevara, Jolly5 prevara

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

23  +    =  26