MLM nije franšiza niti posluje po principima franšize
MLM nije franšiza niti posluje po principima franšize

MLM nije franšiza niti posluje po principima franšize

Već je postala uobičajena pojava da MLM organizatori i njihovi promoteri predstavljaju svoj “sistem proizvoda i usluga” kao franšizu ili da njihov MLM sistem koristi principe franšize. Odmah da rasčistimo, MLM nema dodirnih tačaka sa franšiznim tipom poslovanja, već se radi o smišljenoj taktici manipulacije, gde se potencijalni novi članovi obmanjuju kako kupovinom Start paketa, Biznis paketa, Sistema obuke (i time slično) navodno ulažu u sopstevni biznis, u sopstvenu franšizu.

Šta je u stvari franšiza ?

Kod kupovine proverenih franšiza (čije cifre nisu uopšte male) Vi kupujete distribucione kanale, ustoličen i prepoznatljiv brend, dokazan sistem sa pratećom obukom, i najčešće uz to ide i ekskluzivna geografska lokacija za Vaše produkte/usluge. Dakle, sa franšizom Vi prodajete nešto kroz već definisan sistem. Ono što sigurno ne radite, jeste regrutovanje drugih da se pridruže Vašem biznisu, kako bi se obezbedio njegov “rast”. Ako ste deo, na primer McDonalds franšize, ostali restorani Vam nisu konkurencija već podrška, jer radite za isti cilj: što veća prepoznatljivost i posećenost franšize. Vi ne regrutujete ljude da prodaju Vaše burgere nego unajmljujete radnike. Radnici ne vrbuju mušterije nego obrađuju porudžbine ili rade ono za šta su zaduženi i to za dogovorenu platu. U slučaju McDonaldsa, reklame na TV-u i radiju ne potenciraju samo jedan objekat i samo jednu lokaciju, već se odnose na franšizu u celini. Kad je u pitanju reklamiranje, svi objekti su podjednako zastupljeni.

Stanje sa MLM-om

Na drugoj strani, MLM ne zanima konkuretnost saradnika, niti vodi računa o tome. Kako to izgleda možete videti na slici dole.

Slika je deo prezentacije Bila Akmana protiv Herbalajfa, i na njoj se lepo vidi da su McDonalds restorani tako raspoređeni da ne ometaju jedan drugog. Ima na slici gde su dve oznake veoma blizu jedna drugoj ali je u pitanju veoma prometna ulica (trg) tako da nema međusobne ugroženosti između ta dva restorana. Zelenom bojom označeni su Herbalife klubovi nutricionista, za koje se vidi kako se prepliću na velikom broju lokacija. Mada Herbalife njih zvanično potura kao franšize, svaki vlasnik tog kluba nema dozvolu da istakne zvaničan logo Herbalajfa, niti može da istakne natpis na kome piše Herbalife Club 100 (zvaničan naziv). Za sve te “klubove” važe ista “pravila”: zatamnjen objekat, bez obeležja, sa zavesama koje će zakloniti poglede spolja. Cilj vlasnika jednog takvog “kluba” je da nađe nove žrtve koje će takođe otvoriti svoj “klub”, i tako stvara svoju mrežu, tj. piramidicu klubova.

Primer jeste vezan najviše za Herbalife ali to je već viđen pristup u svakom MLM-u: uvuci novog saradnika, koji će da plati kako bi učestvovao u celoj igrariji, sa sve obećanjima i pričom o finansijskoj stabilnosti, boljem životu, rezidualnom prihodu i sličnim MLM nebulozama, i navuci ga da uradi isto što i ti. Profitira ona osoba koja uspe da navuče najviše takvih naivčina u svoju piramidicu. Gornja slika može slobodno da se preslika za svaki MLM, gde se članovi praktično utrkuju ko će pre uspeti da svojata prijatelje, komšije, poznanike. Tu je jedna od fobija koja im se sistematski usađuje tokom obuke (pored fobije da odustaju samo nesposobni i kreteni), da ako oni ne vrbuju neko drugi će to uraditi za sebe umesto njih.

Pored razlike u geolokaciji i međusobne konkurentnosti, tu je i pitanje vlasništva. U MLM-u Vi niste vlasnik. Ponoviću to još jednom, za one koji sporo shvataju: Vi niste vlasnik biznisa u MLM-u osim u slučaju ako ste jedan od organizatora ili (su)vlasnika kompanije. Ako ste saradnik, prethodno rečeno se odnosi upravo na Vas, jer šta konkretno Vi posedujete u MLM-u ? Apsolutno ništa. To što ste okupili ljude oko sebe i nazvali mrežom je takođe veliko ništa. Mreža može da Vam se raspadne preko noći, ljudi dolaze i odlaze, i nisu stvari sa kojima bi ste rukovali kako Vam padne na pamet. Platili ste neke imaginarne pozicije, ostvarili neki rank, neko zvanje – žao mi je što ću da Vas razočaram ali ništa od toga nema priznatu ekonomsku vrednost van MLM kompanije čiji ste član, tj. saradnik. Svidelo se to Vama ili ne, ali u rukama držite jedno veliko ništa. Probajte da prodate to što ste navodno “stekli” i videćete koliko realno vredi. Kratko rečeno, Vi ste samo jedan od zaposlenih, nalik putujućim trgovcima, bez socijalnog, zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Kao vlasnik franšize Vi ste nezavisan vlasnik svog biznisa. Predstavljate već poznati brend, prepoznatljivo ime, i radite na svom biznisu, a ne u tuđem biznisu. Cela poenta biti vlasnik biznisa jeste da se ostvari profit. U MLM-u od Vas se traži samo da trošite novac, i da stalno trošite još novca. Na drugoj strani, u franšizama se jasno predočava šta i kako putem biznis plana. Jedna od osnovnih stvari koje pokriva biznis plan jeste planiranje i obračun troškova, uključujući i projekcije kada će franšiza (nakon kog vremenskog perioda) postati profitabilna, tj. kada će se povratiti početna investicija. Biznis plan nije rekla-kazala kao u MLM-u (“ostvarićete uspeh kroz 2-3-5-6 godina”) već teži da što realnijim podacima prikaže okvirno kakve snage, slabosti, prilike i pretnje očekuju Vaš biznis. Ko želi da sazna više o ovome nek progugla izraz “strateški menadžment”.

U MLM-u ne postoji biznis plan, ne postoji istraživanje tržišta, ne postoje jasni statistički podaci. Dok vlasnici klasičnog biznisa gledaju da što realnije procene koliko im se isplati investiranje u određenu oblast i posao, u MLM-u se samo potencira pozitivan stav, slepo verovanje u sistem, i verovanje u snove. U realnom svetu, snovi se veoma retko ostvaruju. Za razliku od klasičnog poslovanja i franšiza, gde se uvek uzima u obzir konkurencija, MLMovci posmatraju jedni druge kao braću i sestre u zajedničkoj veri, čak i ako žive vrata do vrata, i međusobno se otimaju oko svog socijalnog okruženja. Ako tražite religiju, MLM može da posluži. Ako tražite ozbiljan, profitabilan posao zaobiđite MLM. U slučaju da ste jedan od zagriženih MLM vernika, otkriću Vam jednu veliku tajnu MLM-a: postaćete veliki i uspešni tek kad postavite sebe na čelo sopstvene MLM firme, tj. kada budete sami otvorili svoj MLM.

Napomena: Treba imati u vidu da franšiza nije najsigurniji posao na svetu, i da je poenta ovog teksta bila da objasni zašto MLM nema ni jednu dodirnu tačku sa sistemom franšiznog biznisa. Ako ste zainteresovani za franšizni biznis preporučujem da pitate gospodina Google o franšiznom poslovanju u Srbiji. McDonalds franšiza se pominje u tekstu samo kao primer i namera ovog teksta nije da se kompaniji McDonalds da besplatna reklama. Autor ovih redova nije ljubitelj McDonalds-a, i radije bi išao na dobar roštilj nego u Mek :).

Pretplati se
Obavesti o
guest

1  +  3  =  

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback
16 februara, 2017 01:20

[…] iliti mrežni marketing nije biznis, mada ga mnogi MLMovci tretiraju kao neku vrstu biznisa, franšize ili posla u kome je svaka individua vlasnik svog biznisa, što logički i realno nema nikakve veze […]

1
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x