MLM prevara

Onecoin upozorenje od Hrvatske Narodne Banke

Uoči održavanja kongresa poduzetnica 8. marta u Zagrebu, Hrvatska Narodna Banka izdala je upozorenje za Onecoin:

Proizvod pod nazivom OneCoin nosi mnoge rizike

S obzirom na to da su na području Republike Hrvatske uočene aktivnosti oglašavanja i prodaje OneCoina koji je prikazan kao virtualna odnosno kriptovaluta, Hrvatska narodna banka smatra potrebnim upozoriti javnost na neke činjenice i moguće rizike koji proizlaze iz tog proizvoda:

  • OneCoin nije elektronički novac u skladu s definicijom iz Zakona o elektroničkom novcu niti je platna usluga prema Zakonu o platnom prometu.
  • Poslovne subjekte koji izdaju tu vrstu proizvoda i njome trguju nije licencirala Hrvatska narodna banka niti je njihovo poslovanje pod nadzorom HNB-a.
  • Novčana sredstva uložena u navedeni proizvod nisu zaštićena sustavom osiguranja depozita i osobe koje se odluče na takav oblik ulaganja u cijelosti snose rizik gubitka uloženog.

Na rizike koji mogu proizići iz OneCoina upozorava više nadležnih tijela zemalja Europske unije. Primjerice, nadležno tijelo iz Velike Britanije (The Financial Conduct Authority, FCA) upozorava na činjenicu da je OneCoin pod istragom policije (Beware trading virtual currencies with OneCoin), nadležno tijelo iz Belgije (The Financial Services and Markets Authority, FSMA) napominje da nije licenciralo osobe i institucije povezane s izdavanjem i reklamiranjem OneCoina (OneCoin not recognized by the FSMA), a madžarska središnja banka (Magyar Nemzeti Bank, MNB) ističe mogućnost da se u ovom slučaju radi o tzv. piramidalnoj shemi te skreće pozornost na moguće rizike koji proizlaze iz navedene činjenice (Fokozott kockázatot hordoznak a világhálón elérhető virtuális fizetőeszközök)

Građanima stoga savjetujemo da spomenute informacije uzmu u obzir i kod odlučivanja o proizvodu OneCoin postupaju vrlo oprezno.

Na pomenutom kongresu neće govoriti Ruja Ignjatova ali sigurno je da će promoteri njene prevare maksimalno gledati da zloupotrebe slike sa kongresa gde je uočljiv logo Onecoin-a zarad daljeg regrutovanja novih članova. Još mi je stigla informacija da je poznati pevač iz Hrvatske, Toni Cetinski potencijalni član Onecoin/Onelife prevare.
Moja zamerka odnosi se što HNB nije u svom upozorenju naveo postupak Italije koja je potpuno zabranila promociju i rad Onecoin-a i označila ga kao piramidalnu prevaru.
Povezan tekst:  Dealshaker/Dealshitter lažna novinarska saopštenja

Jutarnji list objavio vest o Upozorenju Hrvatske Narodne Banke: http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hnb-izdao-ozbiljno-upozorenje-zbog-kriptovalute-koja-se-siri-hrvatskom-pazite-budite-na-oprezu-rizik-od-gubitka-novca-je-velik/5732259/
Index.hr takođe objavio vest ali se dobro obrukao jer umesto Bugarske naveo Rumunska prevara Onecoin: http://www.index.hr/novac/clanak/nova-blamaza-kolinda-pokrovitelj-konferencije-cijeg-glavnog-sponzora-istrazuje-policija/955176.aspx
Reakcije Onecoin promotera sa fejsa:

https://s30.postimg.org/c2ab67kvl/mark02.jpg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  +  5  =  8