Ekonomist: OneCoin je Ponzijeva šema, a ne „novi Bitcoin“
Ekonomist: OneCoin je Ponzijeva šema, a ne „novi Bitcoin“

Ekonomist: OneCoin je Ponzijeva šema, a ne „novi Bitcoin“

Online portal Ekonomist iz Crne Gore objavio je pre dva dana tekst pod naslovom:  OneCoin je Ponzijeva šema, a ne „novi Bitcoin“
Prenosim vam deo teksta:
Sve učestalije organizovanje OneCoin prezentacija u Crnoj Gori i okruženju navelo je mnoge čitaoce Ekonomista da nam se obrate pitanjem da li je riječ o kriptovaluti, čiji razvoj pratimo i promovišemo na akademskom nivou ili ima elemenata nečega što „miriše“ na prevaru.
Činjenice da u softverskom smislu postoje drastične razlike u odnosu na bitcoin, kao i da je način promovisanja u potpunosti drugačiji u odnosu na kriptovalute već ukazuju na to da je ovu pojavu potrebno razgraničiti od elektronskog novca kojim se direktno mogu kupovati proizvodi i usluge, priznatih na tržištima onih zemalja u kojima važe za sredstvo plaćanja. Na lošu namjeru njegovih zagovornika i promotera dodatno ukazuju fotošopovani materijali koje autori pokušavaju da predstave kao objavljeni novinski ili televizijski sadržaj.
Za razliku od kriptovaluta, onecoin ne funkcioniše pomoću softvera otvorenog koda. Uprkos tvrdnjama tima koji navodi da stoji iza razvoja ove lažne kriptovalute, onecoin kodovi nisu objavljeni na platformama kao što su Github i slične, prije svega zbog rizika da bi drugi developeri na taj način mogli uočiti kriptografske propuste. Ono što svakako upućuje najviše signala da je kod onecoin neophodan oprez je činjenica da nije zasnovan na onome što kod pravih kriptovaluta predstavlja public ledger, odnosno ne postoji mogućnost potvrđivanja i bilježenja transakcija prilikom rudarenja, što je potpuna suprotnost svemu na čemu elektronski novac treba da počiva.
Upravo ovo razlozi su zbog kojih onecoin ne može biti definisan kao kriptovaluta, budući da je njegova struktura prilično nejasna, dok je kod bitcoina, monera, ethera, litecoina i drugih sve u potpunosti otvoreno i vidljivo na blockchainu, odnosno ethereumu.
Brojni su pokazatelji na osnovu kojih je jasno uočljivo odsustvo veze između onecoin i kriptovaluta. Postoje tri karakteristike ove takozvane kriptovalute koje su finansijskim nadzornim organima zemalja u kojima je pokrenuta istraga sporni. Prvi je činjenica da je riječ o klasičnoj piramidalnoj strukturi, podržanom šematski predviđenim planom naknada. Drugi su Aurum Gold Coins privilegije, za čiju vrijednost se sumnja da bi mogla imati realno utemeljenu poruku. Treća i najproblematičnija karakteristika je odsustvo bilo kakve informacije o udjelu tokena u ukupnoj šemi. Detalji o razmjeni onecoin tokena sadržani su izvan sajta, dok je plan dodjeljivanja tokena na osnovu uloga tek izlistan, ali ne i detaljno objašnjen.
Ostatak pročitajte na portalu Ekonomist: http://ekonomist.me/onecoin-je-ponzijeva-sema-ne-novi-bitcoin
Tekst je mahom dobro pokrio sve što je bitno u vezi Onecoin-a, ali nije bez grešaka i propusta. Ne spominju se zabrane i istrage u Italiji i Nemačkoj, istraga u Velikoj Britaniji, a autorka teksta nije navela da prevara funkcioniše po principu mrežnog marketinga.

Pretplati se
Obavesti o
guest

57  −  50  =  

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x