MLM prevara

Randy Gage – Mrežni Marketing je mrtav

Ko bi rekao da ću ikada citirati nekog (bivšeg ?) MLM “profesionalca” pa još u pozitivnom smislu…Vremena se očigledno menjaju…
Kod nas na Balkanu i van njega, Randi se smatra izuzetnim “ekspertom” iz oblasti mrežnog marketinga, o čemu svedoče slike poput ove dole.

Međutim, Randi Gejdž (ili “Gedža”) je pre nekoliko sati 1. decembra 2017 objavio svoj MLM manifest pod nazivom R.I.P. MLM, što je u stvari Rest In Peace MLM ili prevedeno Počivaj u Miru MLM.

Neću ostaviti direktan link za tekst, već ćete morati da se sami malo pomučite da ga nađete, uz malu pomoć sa ovim linkom http://lmgtfy.com/?q=manifesto-rip-mlm-2017-english

Dopuna 15 decembar 2017: Gejdžov tekst našao se na neutralnom sajtu medium tako da ću ostaviti direktan link – https://medium.com/entrepreneurial-thinking/r-i-p-mlm-a-manifesto-586279bff5e1
Krenuću sa njegovim najbitnijim citatom, a na koji se odnosi naslov ove teme:

MLM is dead. It’s time to place the wreath on the coffin, lower it into the ground, and bury it. We have to move on and reinvent ourselves.
Personally, I’m done. I don’t want to be associated with the people and practices that are happening in our space any longer.
Please don’t ask me to go on your radio or television show and defend network marketing. I won’t ever do that again. The business has attracted so many sleazy people, and they have been left to run unchecked for so long, that we’ll never remove the stench of what they have wrought. As my old books and training resources come up for new editions, I will no longer be recommending the business model. I’ll be dropping the terms network marketing, MLM, multi-level marketing and even direct sales.

Prevod:

MLM je mrtav. Vreme je da stavimo veo preko sanduka, spustimo ga pod zemlju i zakopamo. Moramo da nastavimo dalje i ponovo otkrijemo sebe.
Lično, ja sam završio. Ne želim da se više asociram sa licima i postupcima koja se dešavaju u našem okruženju.
Ne tražite od mene da gostujem na vašem radiju ili tv-u i da branim mrežni marketing. Nikad više to neću uraditi. Biznis je privukao toliko hoštaplera, i oni su ostavljeni da rade toliko dugo, da nikada nećemo uspeti da skinemo smrad sa svega što su učinili. U mojim sledećim knjigama i treninzima više neću preporučivati ovaj biznis model. Ukloniću pojmove network marketing (mrežni marketing), MLM, multi level marketing. čak i direktnu prodaju.

U svom manifestu Randi se najviše osvrtao na Oliverov ekspoze Multi Level Marketinga i kako ima mnogih istina sa velikim I u svemu što je Oliver spominjao.

Povezan tekst:  Feliks Kojadinović preti tužbom

Video ima skoro 10 miliona pregleda i napravio je velike potrese u svetu MLM-a za ovih godinu dana odkako je objavljen, a jedna od posledica tih potresa je upravo taj Randijev manifest, gde ističe glavni argument Olivera a to su kupci.

Kako su godinama mnogi uključujući i njega upozoravali da se mora oformiti baza kupaca (van MLM-a) jer će ih u suprotnom vlasti juriti kao lance sreće. piramide, ponzi šeme…Ali su ipak izgubili bitku zbog raznih dinosaurusa u industriji, MLM narkomana (tako je prekrstio MLM preletače), novih hoštaplera, gde su svi do jednog samo pričali o kupcima i novim mušterijama, a realno se nije pomaklo sa reči na dela.

Još navodi da kraj godine nije ni blizu a u toku je 11 sudskih procesa protiv MLM kompanija pod optužbom da su piramidalne šeme. Nadopunjuje da bi možda još 30-40 MLM kompanija trebalo da bude na sudu.

U svom video obraćanju (moraćete opet da ga potražite sami ili ću ga ja kasnije linkovati) Randi ističe da je korporativni deo MLM kompanija (neće da se lepo izrazi da misli na vlasnike) odgovoran za smrt MLM-a, i kako je već primio razne pretnje, počevši od tužbi pa da će biti premlaćen zbog toga što je objavio taj svoj manifest.

Sve ovo deluje kao velika pobeda protiv MLM-a, čim jedan tako veliki “ekspert” ga napušta, ali treba imati u vidu ono što je bitno – MLM je u središtu medijske pažnje zbog svega što se izdešavalo u poslednjih 10ak godina: sudski proces protiv Amway (2009. platio nagodbu oko 50 miliona dolara), zatvaranje FHTM (Fortune High Tech Marketinga), gašenje i sudski procesi protiv Zeek Rewards, Veema, Herbalife, NuSkin, MaryKay…Pa još kritičari sa svih strana: anonimni blogeri, uticajne ličnosti, razni profesori, bivši članovi…i kao šlag na tortu Džon Oliver.

Povezan tekst:  Kako Lyoness piramidalna prevara pokušava da se izbori sa kritikom

Dakle, Randi samo koristi situaciju da privuče nove regrute kod sebe u svoju “revoluciju” koja nije MLM a opet je MLM (kritičarima nije promaklo da njegov “levereged sales” iole ne odstupa od klasičnog MLMa – opet se izmišlja novi naziv za istu stvar) a da se sam skloni sa scene pre nego što krenu tužbe protiv njega samog. Tako da je Rendiju glavni cilj da makar svoj biznis održi na neki stabilnim nogama, a na štetu samog mrežnog marketinga. Sa druge strane sigurno je da će njegov potez napraviti novu veliku pometnju kod mnogih MLMovaca.

P.S. Jedna mala zanimljivost. Randi je 2009 objavio jedan drugi manifest u kome je kritkovao razna pojave u MLM-u, među kojima je naročito opleo po sistemima sa POPUSTIMA, za koje kaže da su isprobani ranije i da ih je vlast (u Americi) tretirala kao prevare. Možda je to upravo razlog što se Lyoness/Lyconet/CashBack Solutions tako slabo raširio po SAD . Šta bi na sve ovo rekao Robert Paušić, kome je Randi (bio) velika inspiracija i idol ? Baš me zanima.
Dopuna: Pomoćni link za Gejdžov manifest iz 2009. http://lmgtfy.com/?q=mlm+manifesto+randy+gage

Comments

 • M
  MLMBosna

  Što se tiče Bosne i SCneta Randy Gage je mnogo puta spomenuta kao obavezno štivo svakoga ko hoče da se bavi MLMom od strane Roberta Paušića i Gorana Kapora. Mnogi se i njegovi citati koriste na jutarnjem treningu . Nisam više aktivan u ovome pa i mene interesuje koji je njihov komentar u vezi ovoga.

  • AntiMLMSrbija
   AntiMLMSrbija

   Ne verujem da će komentarisati jer bi onda morali da nešto kažu i za manifest iz 2009. Velika greška sa moje strane što nisam ranije proučio malo više o Randiju, tekst iz 2009 sam mogao da iskoristim u raznim diskusijama gde su spominjali njegovo ime.
   Na primer pet smrtnih laži koje se po Randiju vuku i ruše mrežni marketing:
   1. Laž da se svako može baviti mlmom
   2. Laž da poznate ličnosti podržavaju mrežni marketing – primer Ronaldo i Herbalife
   3. Lažna izjave i urbane legende – kaže da Donald Tramp nikada nije izjavio da ako bi morao da krene ispočetka, odabrao bi MLM (ljudi su toliko puta čuli ovu laž da su sami sebe ubedili da je istina); da MLM nikada nije proizveo stotine i hiljade milionera već da mnogi drugi poslovi su iznad MLMa (čak 10, 20 puta) po zaradama i njihovim milionerima; i da se na Harvardu ne izučava MLM
   4. Mentalitet brzog i lakog bogaćenja – ovde kritikuje uobičajene kompenzacione planove i plan od 5-6 godina
   5. Prodaja rezultata velikog biznisa sa taktikama malog biznisa – ovde govori o “pozitivnim” aspektima MLM-a koje su drugi zloupotrebili
   Potom se bavi sa sedam obmanjujućih tehnika regrutovanja i tako dalje…
   Gejdž je kao mlad završio u zatvoru zbog oružane pljače (to je sam priznao) i kako je uz pomoć MLM-a uspeo da se izdigne iznad mediokriteta. Taj njegov put do uspeha nije uopšte poznat niti se znaju detalji, a slično važi za mnoge MLM “eksperte”, “gurue”, i “predavače”. Moje mišljenje je da je Gejdž samo zamenio oružanu pljačku drugom bez oružja, i da je dovoljno pametan da ne želi ikada više da završi u zatvoru, pa otud njegovi tekstovi koji prvo kritikuju ustaljenu praksu u MLMu ali ne previše (da ga ne bi stavili pod isti koš sa ostalim “negativcima”), pa do ovog samog raskida sa MLM-om (gde želi da izigrava dobrog momka, a loši i zli su svi ostali).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

47  +    =  51