Lyoness – Lyconet – CashbackWorld – MyWorld u 2021
Lyoness – Lyconet – CashbackWorld – MyWorld u 2021

Lyoness – Lyconet – CashbackWorld – MyWorld u 2021

Da, znam da je 2021 odavno prošla i da smo debelo zagazili u sredinu 2022, ali sam ostao dužan za pregled stanja u vezi jedne od meni “omiljenih” kompanija tzv. Lyoness – Lyconet – My World – Cashback World. Četvoroglava Austrijska hobotnica, koja eto uprkos svim nagađanjima nikako više da se uruši. Za to može da se zahvali svom rukovodstvu od strane Frajdla i vodeće ekipe, koja uvek nekako nađe načina da dovuče nove naivčine, čak i kada su efektno zabranjeni za rad.

O Lyoness-u sam počeo da pišem mnogo pre nego što je krenuo prvi blog na mlmprevara.wordpress.com. 10 godina, eeee skoro 10 godina od kako sam započeo sa ovim kuckanjem, a kome je najviše kumovao upravo taj Lyoness. Stvarno je neverovano  koliko dugo se održao, što ga čini retkom anomalijom u MLM svetu, još ako se sagleda koliko je tu bilo upozorenja, presuda, kazni, zabrana, i ne nazire im se kraj.

Na stranu sve te promene imena koje je Lyoness imao (prvo Lyconet, potom Cashback World a sada MyWorld) čija je osnova bila i ostala u nameri da se na taj način izbegnu negativne konotacije, a naročito sankcije regulatornih držanih tela, Lyoness ipak nije uspeo da se izvuče bez posledica i medijske pokrivenosti.

Krenule su prva upozorenja, zabrane i konačno presude, a najpoznatija  je ona nedavno donesena u Italiji gde je Lyoness prvo 2019 kažnjen sa 3.2 miliona evra zbog organizovanja piramidalne šeme, da bi marta 2021 kada su probali da se sa promenom imena i brenda vrate u Italju ponovo bili kažnjeni sa 3 miliona evra. Nakon toga je stala dalja regrutacija u Italiji.

Od vesti u maju 2021, izdvojio se intervju bivšeg top lidera Silvio Spangl-a

Povezan tekst:  Mrežni marketing promoviše nadrilekarstvo

koji je imao navodno ispod sebe oko 250000 distributera širom Amerike. Osim što je kako kaže ostao uskraćen za svoju proviziju, jedan od njegovih razloga zašto se razišao sa Lyonessom i Hubertom je bio usled nedostatka fokusa i vizije.

Po Silviju, Hubert i cela ta rukovodeća ekipa nije uspevala da održi fokus na jednom cilju duže od 3 meseca. Stalno su se unosile promene, stalno se nešto menjalo i tražila neka nova prilika. On smatra da je sve to neozbiljno i da je kompanija svetlosnim godinama daleko od izlaska i trgovanja na berzi.

Od još nekih interesantnih informacija koje je naveo bile su sledeće:

  1. Kazna za Lyoness od 23 miliona dolara zbog poreskog prekršaja u Turskoj.
  2. Smanjene plata službenika kompanije za 20% od strane Huberta Frajdla zbog Februarske presude u Italiji kada je Lyoness bio primoran da plati novih 3 miliona evra kazne

Maja 2021 usledio je šamar Hubertu od strane svetski poznate brokerske kuće Deloitte, u kom su demantovali da su ikada radili procenu vrednosti Lyoness-a, nakon što je u webinaru za svoje Lyness sledbenike Hubert izjavio kako je pomenuta brokerska kuća procenila da akcije Lyoness vredi više milijardi dolara.

Hubert uveravao svoje sledbenike kako su stručnjaci iz Deloitte procenili vrednost akcija Lyoness-a u milijardama

Zabrana za Lyoness eCredits šemu

Krajem juna 2021, ministarstvo finansija u Lihtenštajnu je objavilo upozorenje za ECR AG,da obavlja nelicenciranu finansijsku aktivnost i da joj nije dozvoljeno da nudi bilo kakve finansijske usluge koje potpadaju pod zakonska akta Lihtenštajna.

ECR AG zvanično nema nikakve veze sa Lyonessom, Cashback World i samim Hubertom, ali je preko njega išla Lyoness eCredits šema, koja je navodno trebala 2021 da preraste u kriptovalutu, od koje se očigledno odustalo, jer je ECR AG ugašen i delistovan iz registra kompanija.

Povezan tekst:  Glumica iz popularne serije uhapšena pod optužbom da je vrbovala devojke za MLM NXIVM
Lyconet Marketarima sugerisano da se registruju za eCredits servis jer će navodno u budućnosti biti relevantna kriptovaluta

U isto vreme centralna banka Rusije je izbacila upozorenje za Lyoness piramidalnu šemu, da vrši nezakonite finansijske aktivnosti, i da se nalazi na crnoj listi sa ostalim prevarama.

Zaplena novčanih sredstava u Poljskoj

Oktobra 2021 Poljska policija je na osnovu istrage protiv Lyoness zaplenila 6.4 miliona dolara sa kompanijinih bankarskih računa u Slaski SA banci. Izveštaj policije navodi da je do zaplene policije došlo zbog vršenja nezakonitih operacija (organizovanje i promocija piramidalne šeme).

Postoje neke indicije i naznake da se polako urušava ta kula od karata, sad je samo pitanje koliko se može tome verovati. Jeste da je prethodne godine Lyoness pretrpeo neke teške udarce ali pitanje je da li su ti udarci dovoljni da ga slome. Problem je što nakon svih ovih godina i dalje fali taj glavni udarac u rodnoj Austriji, gde je začeta ta cela priča sa Lyoness-om ali ona nikako da dođe do svog kraja i epiloga. Mislim da je više nego očigledno da Hubert uživa određenu (političku) zaštitu čim se do sada nije našao na optuženičkoj klupi.

Pretplati se
Obavesti o
guest

28  −  26  =  

2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mile
Mile
maj 6, 2022 18:43

Da li taj Hubert uživa neki vid zaštite? Verovatno. Nisu oni imuni na korupciju i keš. Glavna im je stvar da on ne šteti Austriju i po mogućstvu njihove građane. Ako još pri tome donosi parice u zemlju, puna kapa. Žmuriće svi. Ima opakih prevaranata i secikesa u svakoj zemlji.

Saša Milenković
Saša Milenković
januar 31, 2023 14:38

Početak kraja – pogledajte broj posetilaca (naročito na tribinama), očigledno je da ponestaje para…

2
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x