Zloupotreba digitalnih prava i cenzura tekstova
Zloupotreba digitalnih prava i cenzura tekstova

Zloupotreba digitalnih prava i cenzura tekstova

Ne, niste promašili adresu, ova tema se itekako dotiče ovog bloga. Umesto da svoje vreme u poslednjih nekoliko dana koristim za redizajn saja i rad na wiki stranici (da, dobro ste pročitali, pripremam Wiki o promoterima MLM-a sa ovih prostora), morao sam da se raspravljam sa predstavnicima kompanije Automattic (vlasnici WordPress.com) oko toga ko je pravi vlasnik jednog teksta, inače objavljenog 2016 na starom blogu.

Sporni tekst je u vezi Kairos Planet prevare i cenzurisan je od strane Roberta Paušića: https://mlmprevara.wordpress.com/2016/07/06/da-li-je-kairos-planet-kairos-international-prevara/

Sad se verovatno pitate kakve proklete veze imaju Kairos Planet i Robert Paušić, i otkud sad on ? Pa nikakve. Prvi put kad mi je stiglo obaveštenje i kada sam video prijavu gde se spominje Paušić, pomislio sam da je gađao neki od onih SCnet leaks tekstova. Međutim to nije bio slučaj.

U prijavi je navedeno kako je blog mlmprevara.wordpress.com neovlašćeno iskopirao tekst sa mlmprevara.com i da lice koje se predstavlja kao “Paušić” želi da se taj materijal skine. Da dobro ste pročitali, to upravo stoji u prijavi.

Paušić nema veze sa ovom cenzurom, nego je neko zloupotrebio njegove lične podatke, koji su inače javno dostupni, kada je on bio vlasnik domena mlmprevara.com.

Jasno je pre svega da nije on lično, jer pored toliko tekstova o njemu samom i SCnetu, nema nikakve logike da zatraži uklanjanje teksta gde se njegovo ime i firma uopšte ne spominje. Dakle, Paušić ne stoji iza ove cenzure.

E sad sledi glavno pitanje: Ko stoji onda ? Pa motiv mislim da je sasvim jasan, neko ko ne želi da se njegovo ime vezuje za Kairos Planet ili Kairos International, i spreman je da plati da se ti tekstovi uklone.

Povezan tekst:  Kairos Planet mrtav, slede ga Coinspace, Swisscoin a uskoro i Onecoin

Jedna osoba me je već kontaktirala na fejsu i bila spremna da plati celih 200 evra za uklanjanje teksta sa mlmprevara.com, što sam naravno odbio. Naknadno sam proveravao posle na mlmprevara.wordpress.com i osoba sa Ruskom email adresom (sa .ru na kraju) je prethodno tražila kontakt kako bi se “ispravile” određene informacije o njenom klijentu. Razmak između ova dva događaja je izuzetno mali tako da verujem da su povezani.

Lice koje se spominje je Otokar Kasynets, nekadašnji član prevare Kairos International, iliti Kairos Planet, mada su informacije o njegovom statusu u kompaniji oprečne. Negde se spominje kao direktor razvoja, na BehindMLM kao direktor mrežnog razvoja, a negde sam video da ga smatraju za tehničkog direktora al za to zadnje me ne držite za reč. Nije isključeno da grešim.

Sa druge strane, postoji solidna količina informacija da se ne radi o nekom nevinaščetu, već da je u pitanju manipulator sa popriličnim iskustvom.

Po onome što sam saznao iz komentara sa BehindMLM bloga, Otokar Kasynets nije ni nevin, niti mu je namešteno, niti se u tekstu navode lažne informacije o njemu. Video poput ovog ima još uvek na Youtube, a sam Otokar je posle Kairos-a izvrteo još neke šeme, a od poslednjih je izgleda bio Synterium, čiji sajt više i ne postoji.

Da sumiram, Otokar je izgleda unajmio neku agenciju da obriše / ukloni sa interneta sve informacije o njemu gde nije predstavljen u najboljem svetlu, ili milom (da plate) ili silom (kroz pretnje, advokate ili lažne prijave). U razgovoru sa Oz-om sa BehindMLM, u pitanju su te prevarantske PR agencije, navodno poreklom iz Rusije, koje rade sav taj prljav posao.

Povezan tekst:  Da li je Kairos Planet - Kairos International prevara ?

Gledajući situaciju u Ukrajini, nije isključeno da predstavnici i zaposleni tih agencija sada vrše svoju delatnost iz Srbije / Beograda.

Šta konkretno može da se uradi povodom cenzurisanog teksta ?

Ništa. Iz Automattica zahtevaju da pošaljem counternotice gde bi bio obavezan da pružim moje lične podatke, adresu i broj telefona. Oglušili su se o moje molbe i zahteve da ponovo provere celu prijavu, jer argumenata na mojoj strani ima mnogo, ali njih to ne zanima.

Kažu da je procedura takva i da je to njihova obaveza, da ručno proveravaju svaku prijavu, međutim prestali su sa daljom komunikacijom na moju opasku da su prijavu proverili traljavo i da im je mnogo toga promaklo.

Nije da kod njih sede nesposobnjakovići ali je očigledno neko tamo spavao ili sedeo na rukama, kad je prijava prošla tako brzo uz mnogo grešaka. Dovoljno je na starom blogu uključiti Google translate i proveriti, plus se još spominje i ovaj domen na nekoliko mesta.

Ako neko od zaposlenih sa naših područija iz WordPress.com svraća da čita ovaj blog, zamolio bi nju ili njega da pozdravi tog slepca iz DMCA departmenta, i da mu skrene pažnju da ne spava na poslu nego da temeljno prouči svaku prijavu, da se ne bi ovakve gluposti ponavljale.

Cenzurisan tekst ću da izmenim i usmeriću ga direktno da linkuje na https://mlmprevara.com/da-li-je-kairos-planet-kairos-international-prevara/

Pa da vidimo da li će se to svideti i ovima iz Automattica i Otokarevim p(l)aćenicima.

Šta ako se ovo ponovi ?

To jeste dobro pitanje. Šta ako se ponovi ovaj slučaj ? Pa u najboljem slučaju neki tekstovi će ostati, a u najgorem, ugasiće blog na mlmprevara.wordpress.com. Ona privremena suspenzija iz 2020 je očigledno bila upozorenje, i zato je dobro što smo sada na zasebnoj adresi, što ima neku protekciju, ne savršenu ali kakva god da je, dobra je.

Povezan tekst:  Kairos Planet mrtav, slede ga Coinspace, Swisscoin a uskoro i Onecoin

S druge strane, ako dođe do najgoreg scenarija da se ugasi stari blog, sledeći na listi je ovaj, i u to budite uvereni da je sasvim moguće, naročito sa ovim novim zakonima iz EU gde se potencira lična privatnost.

Možda neće direktno ubiti ovaj blog, ali je realna mogućnost njegovog uklanjanja sa Google rezultata pretrage i drugih pretraživača, što je isto ravno smrti.

Neko trajno rešenje bi možda bilo korišćenje tih novih blockchain domena, ili da se ceo sajt prebaci na blockchain, gde njegovo skidanje i cenzura tekstova ne bi bilo tako moguće, ali i tu još uvek ima dosta problema oko implementacije, plus što su za te karakteristične domene potrebna dodatna podešavanja za koja nisam uveren da će ikada biti dostupna u pretraživačima velikih kompanija (Google, Mikrosoft, Apple).

Što se tiče Wiki sajta, o njemu u narednom tekstu.

Pretplati se
Obavesti o
guest

90  −  89  =  

2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
blabla
blabla
maj 24, 2022 13:32

pozdrav. poštovanje za sve što radiš dugi niz godina.

jesi li možda vidio nešto o nexx coin? pojavljuju se već znana lica

2
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x