Farmasi piramidalna prevara
Farmasi piramidalna prevara

Farmasi piramidalna prevara

Farmasi se dugo već mota po našim prostorima, ali ga lično nisam gledao kao neku problematičnu kompaniju jer takvih poput nje bukvalno svakodnevno izbacuju lopatom iz MLM mešalice. One same nestanu posle nekog vremena, jer ne privuku dovoljan broj zainteresovanih za preprodaju kozmetike, preparata za negu kože, miomirisa i slično. Više pažnje bi trebalo tu posvetiti MLM prevarantima koji valjaju ezoterična ulja, promovišu (pre)prodaju navodno jeftine odeće, ili poput Kruljca uvaljuju besmislene sertifikate za obuku oko koječega. Ne treba biti mnogo pametan ili inteligentan kako bi se shvatilo da bilo kakav sertifikat predat od MLM kompanija (i ne samo od njih) ima istu vrednost kao WC papir. Možda čak i manju.

Farmasi prevara je iskočila iz tog uobičajenog kalupa najviše zbog pandemije Kovida i prinuđenosti većine populacije da ostane kod kuće, što se naročito odrazilo negativno kod većine ljudi jer su skoro pa preko noći ostali bez prihoda. Jeste karikiram, nije baš bilo preko noći ali se nakon godinu i po dana od izbijanja epidemije, videlo i još će se tek videti koliko su mnogi radnici bili pogođeni ne samo krizom oko bolesti, već i krizom u kućnom budžetu.

Pandemija je uticala na sve aspekte naših života i retko ko je ostao imun na njih. Jedan od primera je upravo ovaj blog, zbog pandemije je potpuno opala aktivnost sa moje strane i tek se sad polako vraćam da koliko toliko pokrijem neke od bitnih tema. U toj krizi oko brige da li ćeš se zaraziti ili ne, da li ćeš sačuvati posao ili ne, MLM prevaranti poput Farmasi našli su plodno tlo za plasman svojih precenjenih proizvoda. Krenulo se sa navodnim antibakterijskim – antivirusnim preparatima za dezinfekciju, pa do toga da će rešiti i problem oko para što je već MLM klasika. Siguran sam da ako koristite društvene mreže poput Fejsa, da vam je bar jednom izletela jedna od njihovih sponzorisanih objava da li oko već pomenutih proizvoda za dezinfekciju, kozmetiku i / ili ponude za posao (traženje novog člana za “tim”).

Povezan tekst:  Onecoin ilegalan u Belizeu, upozorenje Makedonske Banke, istraga u Koreji, trka Onecoin pacova

Farmasi vodi poreklo iz Turske, osnovan je od strane sad već pokojnog dr. Cevdet Tune. Nakon smrti osnivača Cevdeta 2017, kompaniju je preuzeo njegov unuk Sinan Tuna. Dok je Cevdet još bio živ, krenulo se sa ekspanzijom kompanije van granica Turske, tako da je na prostore Balkana stigla tokom 2015 godine.

U žiži prodajnih artikala su kozmetika i preparati za negu kože, mada tu su i zubne paste, osveživači, deterdženti, kućna hemija…Skoro pa sve i svašta kada je hemija u pitanju.

Kompenzacioni plan Farmasi za Srbiju nije javno dostupan, i do njegovih delova se može doći samo ako ste jedan od članova. Međutim, po informacijama na internetu lako se može naći jedna veoma bitna stavka a ona se odnosi na sledeće: da je potrebno imati minimalnu porudžbinu od 2500 dinara ili 25 evra na mesečnom nivou (važi samo za Srbiju i Crnu Goru), da bi ste bili kvalifikovani za tzv. “nagrade” ili kompenzacije.

To u prevodu znači da je za zaradu u Farmasi prevari potrebno izdvojiti minimum 25 evra (2500 dinara) na mesečnom nivou, kao neku vrstu članarine da bi se ispunio uslov za zaradu, što spada u školsku definiciju piramidalne šeme sa šatro realnom proizvodom, ali gde morate da platite da biste učestvovali. To takođe isto znači da članice Farmasi (jer najveći broj ipak čini ženski pol) treba da ostvare isto tih 25 evra ili 2500 dinara mesečne zarade samo da bi bile na pozitivnoj nuli.

I bez obzira što nezvanični predstavnici Farmasi tzv. MLM promoteri spominju kako mnogi naručuju od Farmasi zbog kvaliteta proizvoda, realnije je da su mnoge članice ušle u Farmasi prevaru isključivo zbog potencijalne zarade. To je veoma uočljivo na njihovim prezentacijama i seminarima gde potenciraju kako su samohrane majke uspele da obezbede sebi izuzetnu zaradu radeći upravo kroz Farmasi.

Povezan tekst:  U Kini uhapšeno preko 100 Onecoin promotera

Ova prevara mrežnog marketinga isključivo gleda da cilja majke sa malom decom, nezaposlene, samohrane majke, mlade studente / žene / devojke u finansijskim problemima jer upravo su to ciljne grupe koje će lako podleći bajkama o finansijskoj slobodi.

Takve tipove MLM-a ja lično gledam kao jedne od najgorih tipova mrežnog marketinga, jer pored klasične priče o navodnom kvalitetu proizvoda i kako to može pomoći ženama pre svega, isto tako se i tu susrećemo sa još jednom izraženim šarlatanstvom mrežnog marketing a radi se konkretno o hvaljenju kompanijinih proizvoda kako imaju i tzv. lekovita dejstva. Sama reč Farmasi na turskom označava “nešto lekovito – lek”, a na mnogim drugim jezicima može da asocira na farmaciju uključujući i naše okruženje, mada kompanija i njeni proizvodi nemaju nikakve konkretne veze sa farmacijom i lekovitim sredstvima. Što njene promotere ni malo ne sprečava da prosipaju navodna lekovita dejstva:

Počinje oko 20. minuta sa benignim primerom šampona koji navodno sprečava opadanje i oporavlja kosu, zatim 23. minuta spominje se “lekoviti kesten gel” za masažu koji “pomaže” sa problemom proširenih vena ali i sinusa. Dva možda ne toliko bitna primera ali dovoljno da se zapitamo da li su hvalili lekovita dejstva još nekih proizvoda ali samo u “četri oka”.

Glavno pitanje je: pa kako se onda zarađuje u Farmasi ? Pa od regrutacije novih naivčina, jer kompenzacioni plan za razne pozicije (“srebrni, zlatni menadžeri, direktorske pozicije” i slično) postavlja direktan uslov da imate jednog od takvih menadžera, menadžerku ili direktorku (za jednu poziciju niže po rangu) koju ste lično regrutovali. Još ima tu uslovljavanja striktno vezanih za broj regrutovanih i zato promoterke Farmasia tako očajno jure za novim članicama, nudeći im navodno “dobar posao”.

Zanimljivo je kako uslovi Farmasija zabranjuju preprodaju svojih preparata, i karakterišu ih navodno samo kao za ličnu upotrebu ili poklon, ali gledajući upravo zadati mesečni uslov, dolazimo do onog takođe uobičajenog stanja kod MLM članova a to su tzv. “garažno kvalifikovani”.

Povezan tekst:  Onecoin - stanje nakon 8 oktobra

Da bi zadržale svoj status u Farmasi i ostali u trci za potencijalnu nagradu (proviziju od regrutovanja), kao što je to slučaj u FLP-u, članice potežu za tim da gomilaju proizvode u svojim ostavama, garažama, podrumskom ili tavanskom prostoru i slično. U ciju da koliko toliko povrate uloženu investiciju, sigurno je da će probati da se na razne načine reše tog viška, pa tako imamo oglase na kupujemprodajem, sasomange, halo oglasi, kupindo itd:

Primer oglasa sa KP, ostale možete sami da proverite, dovoljno je da u pretragama samo unesete Farmasi i garantujem da ćete naći bar jedan takav oglas. Ostavio sam sliku samo sa KP jer ih tamo ima najviše. Tako da, ako vam je baš zapelo za Farmasi kozmetikom, možda bi trebalo da prvo proverite cene na malim oglasima. Uveren sam da ćete nešto naći po mnogo povoljnijoj ceni, nego da se bakćete direktno sa kompanijom.

A sad da vidimo ko će od top liderki Farmasi prevare doći ovde da nas uputi u to koliko “grešimo”. Ili će poslati nekog svog drona da ih ovde zastupa. Za dronove čak i mogu koliko-toliko da se sažalim jer su ušli / ušle u sistem koje slabo poznaju i nisu u stanju da razaznaju da se neko igra sa njihovim teško zarađenim novcem. S druge strane, top lideri su običan šljam koji poput pijavice živi na tuđem radu i trudu, dok isisava život iz svojih sledbenika i njihovog potomstva.

Pretplati se
Obavesti o
guest

70  −    =  62

11 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
No papak
No papak
avgust 4, 2021 08:29

Evo i omiljenog artikla anonimusa….kakva reklama za Farmasi…

olx.ba/artikal/44097236/crna-maska-farmasi/

Inger
Inger
septembar 10, 2021 14:31

Sad će me možda ljubitelji tog brenda isprozivati i napasti, ali to su preparati sumnjive kvalitete. Dobila sam na poklon neke od njih kad je prije nekoliko godina Farmasi tek došao na naše tržište i nije mi palo na pamet da ih uopšte isprobavam, a još manje kupujem. Uobičajeno preskupi, sastav koji možeš vidjeti tek ako kupiš proizvod (jer oni što ih prodaju nemaju pojma o sastavu) sve to mi je bilo čudno. Drugarica je odlučila isprobati set za čišćenje lica i nije baš najbolje prošlo. Mene je sve podsjećalo na Avon i Oriflame, a evo sad vidim zašto. Nadam se da ćete se u nekom od budućih postova pozabaviti i Rain proizvodima (i rekla bih još jednom MLM kompanijom), jer vidim da su (bar kod nas u BiH) veliki hit i čak su prije godinu-dvije dobili prostor po TV i internet portalima. Sve najbolje želim, ovakvo nešto nam je potrebno na ovim prostorima.

Inger
Inger
septembar 13, 2021 05:09

Tako je. Imaju cijelu paletu tih poprilično skupih proizvoda, i svi imaju taj naziv u imenu. U početku nisam obratila pažnju na to kako posluju, pažnju su mi privukli njihovi precijenjeni, bezobrazno skupi proizvodi, ali prije par dana vidim na društvenim mrežama reklamu od strane njihove članice da traže nove preprodavače i spominju “visoku cijenu ulazne članarine koja je sada snižena tako da svako može pristupiti tome”. Po onome što sam našla samo površnim čeprkanjem smrdi mi na MLM, a vidim da je dosta žena (nisam još naišla na muškarca koji prodaje te proizvode, što ne znači da ih nema) već uveliko u tome i da se to prodaje kao neka super biznis prilika.

miksi
miksi
Odgovor za  Inger
januar 24, 2022 14:58

Стално читам Ваша истраживања, морам Вам се захвалити на свему, јако сте лепо одрадили ове теме, и сама сам била члан једне преварантске компаније, у питању је Calivita, испрали су ми мозак о препаратима, зарада ме није занимала, ал добро веровала сам у ту причу месец дана. Јако сам огорчена колико неко може да злоупотреби своју струку и положај, да манипулише и вара људе. Ја кад сам се регистровала било је потребно 30е, сада 35е… Њихове фабрике не могу да се нађу на Google мапи, и кад се скине она етикета са саставом на производу стоји ознака cGMP, што значи да имају минималан квалитет производа, а не врхунски о ком наводно причају, и остале детаље која сам истраживала. Поздрав, и свако добро!

Tasha
Tasha
oktobar 11, 2021 07:02

Sve su to piramidalne seme a veliko je znak pitanja koliko im zaista vrede ti proizvodi i sta se od sastava zaista krije u njima.Sve im pise na turskom a i to je pitanje da li je tacan sastav proizvoda koji napisu, pa vecina zena koje su usle naivno u tu pricu kao i ja, priznajem, poveruju pricama svojih liderki o tome kako joj je taj i taj proizvod resio taj problem, zatim se to siri i po mrezi pa jedna drugu imitiraju i sve pisu slicno, bla bla bla.Osim toga sto su realno precenjeni i ipak skupi za nase Balkanske prostore,mi ipak ne znamo kako i od cega prave te proizvode u njihovim “ekoloskim” fabrikama.Godinama sam ih kao glupa ovca promovisala za dzabe, svojim drugaricama kupovala poklone i uclanjivala ih, tek po neki njihov proizvod im je bio ok, da kazem ali opet ni priblizno tome kako ih predstavljaju, realno.Ali itekako kriju kompezacioni plan zarade kao i sve ostale mlm kompanije kao sto su Limes, Herbalife, FLP, Sibirsko zdravlje i drugi, gde sam takodje bila clan.Nazalost ispala sam zaista naivna i sem sto sam potroslila pare na proizvode, izgubih svoje dragoceno vreme a zarada je jedna velika NULA.Svim zenama, majkama, devojkama i bakama preporucujem da se mane toga.Moja baka je sama pravila meleme na biljnoj bazi, nije ih naravno prodavala, ali sve sto mozete da uberete u prirodi i sami mozete to da napravite i da vam zaista bude 100% prirodno i kvalitetno.Ja sam se napokon opametila sto se tice mlm kompanija, nadam se da ce te se i vi koji ste procitali ovaj poucni blog, sasvim slucajno, kao i ja osvestiti.Sve najbolje i veliki pozdrav!

Lela
Lela
novembar 23, 2021 08:12

Hvala sto nam svima otvarate oci. Mnogi nasednu veoma lako. Da li sve ovo vazi i za kompaniju Siberian health, buduci da im je slican nacin poslovanja?

Saša Milenković
Saša Milenković
februar 28, 2022 05:52

11
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x