Costrategist.rs – sumnjivi poslovi sumnjive agencije ??
Costrategist.rs – sumnjivi poslovi sumnjive agencije ??

Costrategist.rs – sumnjivi poslovi sumnjive agencije ??

Na sajt costrategist.rs mi je skrenuta pažnja pre nekoliko dana, u okviru intervjua kojim ću se naknadno baviti. Elem, costrategist.rs se reklamira još od 2021 kao agencija koja nudi vid savetovanja (konsaltinga) za posao, samo što se ne radi o uobičajenom vidu zaposlenja. Kako možete sami da se uverite u pravilniku pomenute agencije (arhiviran link: https://web.archive.org/web/20230323200535/https://costrategist.rs/pravilnik/):

Član 6

Agencija se ne bavi zapošljavanjem, zaključenjem ugovora o radu, zasnivanjem radnog odnosa sa klijentima u smislu odredaba Zakona o radu (“Sl. glasnik RS”, br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 – odluka US, 113/2017 i 95/2018 – autentično tumačenje)

Ali će vam zato ponuditi nekoliko paketa po “pristupačnim cenama” putem kojih možete imati mogućnost zarade, naravno bez ikakve garancije:

Svaki paket prati poseban detalj o anonimnosti i nije dostupan javnosti, osim ako niste jedan od tih klijenata koji je odlučio da oproba svoju sreću. Po pravilniku, koji inače bode oči čim otvorite sajt, vam ne dozvoljava da javno govorite o tome što ste platili, niti će vam vratiti novac ako niste zadovoljni:

Član 21

Agencija ne vrši povraćaj novca. Po zakonu o zaštiti potrošača Član 36. Izuzeci od prava na odustanak od ugovora – tačka 5. agencija nije u obavezi da vrši povraćaj novca klijentima. Jedini način da klijent dobije povraćaj novca ukoliko ga zatraži jeste da ne otvori i ne primi mejl sa koji mu je poslat.

Moja malenkost je laik kada je u pitanju zaštita potrošača, ali navedeni član je sigurno u suprotnosti sa postojećim zakonom, bar po onim tačkama sa kojima sa upoznat. Da ne zalazim previše u pravne aspekte, molim čitaoce kojima je pravo struka da razjasne ove stavke, po potrebi i da me demantuju. A zašto smatram da je navedeni član nevažeći ? Jer kako zakon o zaštiti potrašača navodi: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_zastiti_potrosaca.html u pomenutoj tački 5 člana 36 stoji sledeće:

5) isporuke zapečaćene robe koja se ne može vratiti zbog zaštite zdravlja ili higijenskih razloga i koja je otpečaćena nakon isporuke;

Paket koji sadrži online platforme i kurseve, se nemože refundirati iz zdravstvenih i higijenskih razloga ?!? Kao što rekoh, nek me neko demantuje ako grešim.

Povezan tekst:  Opomena pred tužbu od strane vlasnika Costrategist

Sledeće bitno pitanje : a ko je vlasnik / oragnizator cele ove priče ?

Na samoj sajtu nema ni jedne reči o vlasniku ili nekom od zaposlenih/predstavnika agencije. Ni u odeljku O nama niti na Kontakt strani se ne pominje ime predstavnika ili lica zaduženog za kontakt, što je jedan ogroman znak upozorenja i povlači sam po sebi pitanje: Zašto se to krije ? Čak ni dostupan
video materijal na Youtube ne spominje vlasnika ili osnivača.

Primetno je da postoji PIB oznaka i da je agencija registrovana u APR-u, ali ako gledamo primere Kangaroo Treasure kao i Hello Future, registracija ne garantuje apsolutno ništa.

Nakon pretrage za PIBom kompanije, konačno saznajemo ko stoji iza ove priče i gde se konkretno nalazi, što nam opet ne govori mnogo toga, jer pomenuto lice se ne spominje u bilo kom promotivnom ili zvaničnom materijalu. Pitanje je da li to lice stvarno stoji iza cele šeme oko navodnog pronalaska posla ili je tu samo figurativno. Očigledno je još da je agencija u blokadi, što znači da ne izmiruje svoje obaveze, što opet znači da joj poslovanje baš i ne ide. Kako onda može da kaže za sebe da vas uvodi u sigurnu zaradu (preuzeto sa sajta):

COSTRATEGIST agencija Vas uvodi u svet sigurne internet zarade.

Još ako uz to dodamo da se potencijalni načini zarade kriju iza paywall-a (zida plaćanja), gde ste praktično primorani da prvo platite, da bi potom stekli pristup gde se naravno ništa ne garantuje ali rado spominju velike cifre, posve je jasno da nisu čista posla.

Da osvrnem i na primer zadataka, sa jednog od promotivnih klipova, gde vidimo da treba raditi neke posve jednostavne stvari reda komentarisanje, lajkovanje, dovođenje pratilaca, itd.

Povezan tekst:  Opomena pred tužbu od strane vlasnika Costrategist

Moj utisak je da su zadaci obična farsa, da tajnost paketa suštinski krije glavnu odliku šeme a to je nagrađivanje za regrutovanje novih lica. Upravo ta tajnost bi trebala da bude najveći znak upozorenja, jer ne postoji konkretno objašnjenje i odgovor zašto je tajnost neophodna. Konkurencija ? Nema logike da se to radi zbog konkurencije.

U pravilniku ove agencije navodi se kako poseduju zaključene ugovore sa drugim agencijama, što domaćim što stranim, ali nema informacija o kojim konkretno agencijama je reč.

Pošto postoji velika sličnost sa Hello Future po pitanju zadataka, moj zaključak bi bio da je tajnost obična dimna zavesa, način da se prikaže kao je u pitanju nešto ekskluzivno i jedinstveno, a da se realno iza kulise o navodnoj agenciji za upošljavanje krije veoma slična šema u kojoj ne postoje drugi izvori novčanih prihoda osim uplata potencijalnih članova, a nije isključeno da postojeći klijenti (oni sa većim uplatama) dobijaju određenu proviziju ako regrutuju nove članove (klijente).

Malo složenija ponzi-piramidalna šema, koja teži da zastraši svoje klijente da ne iznose javno to što su platili i ako ne ostvare uspeh, svali svu krivicu na njihova leđa. A izveštaj o blokadama računa za period od preko 300 dana govori sam po sebi koliko se može verovati u uspešnost ove tzv agencije.

Prost i jednostavan savet: zaobići !

Dopuna 29. mart 2023: Vlasnik agencije je poslao opomenu pred utuženje. Nastavak sage možete ispratiti u OVOJ temi.

Pretplati se
Obavesti o
guest

  +  26  =  31

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x